Platby za státní pojištěnce budou dále stagnovat

20. 6. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda v demisi na svém včerejším jednání dle očekávání neschválila návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), kterým mělo dojít k navýšení platby za státní pojištěnce. Klíčový byl negativní postoj ministerstva financí.


Ministerstvo zdravotnictví vypracovalo návrh na změnu stanovování vyměřovacího základu u osob, za které platí zdravotní pojištění stát, hned ve dvou variantách. V obou případech mělo dojít k reálnému navýšení platby za státní pojištěnce. V prvním případě měl být nárůst o 50 Kč, v druhém o 77 Kč. Podle ministerstva zdravotnictví by toto navýšení do velké míry redukovalo negativní dopady fiskální politiky státu do oblasti veřejného zdravotnictví. Šéfové většiny ministerstev se však postavili proti tomuto návrhu.

Kalousek zamknul kasu

Zásadní byl odmítavý postoj stranického kolegy Leoše Hegera a současně ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který již dříve podotkl, že vyhovění návrhu ministerstva zdravotnictví není v rámci snah o udržení veřejných rozpočtů a snižování deficitu příliš reálné.

„Není reálné za ekonomicky nepříznivé situace zajistit finanční rovnováhu systému a zároveň dotovat státní rozpočet. Ministerstvo zdravotnictví požaduje navýšení platby za státní pojištěnce jako alespoň částečnou kompenzaci negativních dopadů fiskální politiky do oblasti veřejného zdravotnictví,“ argumentovalo ministerstvo zdravotnictví s tím, že v posledních letech došlo navzdory jejich protestům k vyvedení velkého objemu finančních prostředků z veřejného zdravotnictví do státního rozpočtu skrze navýšení DPH.

Jen za minulý rok to prý bylo 2,8 miliardy a v tomto roce ministerstvo očekává dopad ve výši přibližně 6,6 miliardy korun.

„Z hlediska mých kompetencí a v zorném úhlu aktuálních úkolů k plnění závazků České republiky k udržitelnosti veřejných rozpočtů a snižování deficitu státního rozpočtu ve střednědobém výhledu, nepovažuji za reálné vyhovět vašemu požadavku na zvýšení účasti státního rozpočtu na financování zdravotnictví formou zvýšení vyměřovacího základu u osob, za které je plátcem pojistného na všeobecné zdravotní pojištění stát, a to ani v jedné z předložených variant,“ napsal ministerstvu zdravotnictví v odůvodnění Miroslav Kalousek.

Nepředpokládaný výdaj

Návrh Leoše Hegera by v případě schválení první varianty stál přes 3,7 miliardy, v případě druhém dokonce 5,7 miliardy. Přestože by ani jedna z částek zcela nepokryla předpokládané ztráty zdravotnictví z vyšší DPH, tak by podle Leoše Hegera významně pomohla resortu překlenout nelehké období. Podle Miroslava Kalouska se ale v rámci rozpočtu s podobným vydáním nepočítalo.

„Dopady navrhovaných navýšení nejsou zapracovány ve výdajovém rámci na rok 2014 schváleném usnesením vlády ze dne 21. listopadu 2012, k novému návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2013 a k novým návrhům střednědobého výhledu státního rozpočtu České republiky na léta 2014 a 2015 a střednědobých výdajových rámců na léta 2014 a 2015. Jsem přesvědčen, že souběh úsilí o dosažení výše naznačených náročných fiskálních cílů a reformy zdravotnictví, jakož i veřejného zdravotního pojištění, koresponduje s jedinou variantou výdajů státu na platbu státu, kterou budu prosazovat, a to ponechat vyměřovací základ platby státu za osobu a měsíc i v roce 2014 na úrovni platné v roce 2013,“ komentoval návrh ministr financí.

ČSSD: Může za to i Heger

Nejsilnější opoziční strana ČSSD navýšení klíčové platby dlouhodobě podporovala. Není tedy divu, že po včerejším hlasování vlády také jako první zareagovala. Stínový ministr
Zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček však míní, že i přes nynější snahy je za situaci zodpovědný právě Leoš Heger.

„Nečasova vláda a ministr Heger z TOP 09 dnešním nezvýšením plateb za státní pojištěnce promarnili další příležitost k alespoň částečné stabilizaci zdravotnictví. Vláda by k němu měla zásadně změnit svůj přístup, zdravotnictví nesmí být pouhým zbožím, ale garantovanou veřejnou službou. Ministr Heger proto musí urychleně řešit rostoucí problém podfinancování této oblasti, který sám způsobil. Řešením je rychlá změna úhradové vyhlášky, jedině tak může odvrátit zásadní ekonomické problémy nemocnic a ohrožení dostupnosti zdravotní péče pro české občany, jejíž zachování je pro ČSSD prioritní,“ konstatoval bezprostředně po zasedání kabinetu Němeček.

Podle Svatopluka Němečka byla stagnace plateb za státní pojištěnce problém již v předchozích letech. Neoblomný postoj vlády je prý v této chvíli ještě závažnější, neboť zdravotnictví je podle ČSSD chronicky podfinancováno a zvyšováním daní se dostává do stále složitější situace.

„V systému veřejného zdravotního pojištění by na konci letošního roku i přes navýšení plateb chyběla 1 miliarda korun. Bez jejich zvýšení bude deficit 6,6 miliardy korun. Vláda v těchto platbách už 5 let odmítá zohlednit inflaci a zvyšování DPH, kterým vysává ze systému peníze na léčbu nemocných. Sociální demokracie přitom prosazovala jejich navýšení už v minulosti. V posledních několika letech vzniká v systému zdravotnictví reálný deficit kolem 8 – 10 miliard korun. Podle posledních údajů dáváme na zdravotní péči takřka nejmenší podíl hrubého domácího produktu v celé Evropě.,“ řekl Svatopluk Němeček, podle kterého problémy ve financování zdravotnictví nezpůsobuje ani tak jeho nízká efektivita, ale současná „chaotická zdravotnická politika pravicových vlád“.


Postoje připomínkujících institucí před hlasováním

Pro zvýšení platby za státní pojištěnce

● Zlínský kraj

● Českomoravská konfederace odborových svazů – pro zvýšení nad rámec obou variant navrhovaných MZ ČR.

● Český úřad zeměměřičský a katastrální,

● Středočeský kraj,

● Ministerstvo spravedlnosti,

● Kraj Vysočina,

● Český statistický úřad,

● Asociace samostatných odborů,

● Pardubický kraj,

● Ministerstvo pro místní rozvoj,

● Vládní výbor pro zdravotně postižené občany,

● Ministerstvo práce a sociálních věcí,

● Hlavní město Praha.

Proti zvýšení platby za státní pojištěnce

● Ministerstvo financí,

● Ministerstvo průmyslu a obchodu,

● Ministerstvo dopravy,

● Ministerstvo vnitra (legislativní připomínky, nesouhlas s formou návrhu).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?