Platforma chystá ústavní stížnost kvůli řízení pojišťoven

27. 3. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Platforma zdravotních pojištěnců chystá ústavní stížnost, kterou chce dosáhnout toho, aby se občané mohli podílet správě zdravotních pojišťoven. Novinářům to řekl právník občanského sdružení Ondřej Dostál.


Běžný občan podle něj nemá možnost rozhodovat o penězích, které povinně platí na pojistném. Nemá možnost do těchto orgánů volit ani být do nich volen.

„Byli jsme v poslední době šokováni zprávami o tom, že obsazení funkcí ve zdravotní pojišťovně je konzultováno s politiky a lobbisty. Nicméně nejen toto, ale dlouhodobá nemožnost ovlivnit z pozice občana, který stamiliardové rozpočty pojišťoven plní, kdo za něj jedná, je v rozporu s listinou práv a svobod,“ uvedl právník.

Platforma podle něj vychází z toho, že pojišťovny jsou veřejnými fondy. Podle listiny mají občané právo účastnit se na správě věcí veřejných přímo, nebo prostřednictvím volených zástupců. Volební právo musí být přímé, rovné a tajné, uvedl právník.

„Do orgánů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) však občané nemohou volit ani být voleni vůbec, protože tyto orgány jsou jmenovány politiky. U zaměstnaneckých pojišťoven je teoretická možnost volit část členů správních rad, nicméně reálně ji mohou vykonávat jen velcí zaměstnavatelé prostřednictvím svých volitelů,“ řekl.

Správní radu VZP jmenuje z třetiny vláda a ze dvou třetin parlamentní strany. „VZP je z hlediska řízení zcela v područí vládních stran, za určitých okolností v režimu jakési opoziční smlouvy,“ uvedl právník.

Správní rady zaměstnaneckých pojišťoven z třetiny jmenuje ministerstvo zdravotnictví, z třetiny je volí zaměstnavatelé a z třetiny zaměstnanci. Vyhláškou bylo právo volby vymezeno jen na velké zaměstnavatele.

Platforma považuje tento stav za protiústavní, vidí v něm velký zdroj plýtvání, porušování práv pojištěnců a ohrožení jejich zdraví. „Příkladem může být netransparentní a zřejmě i značně předražená investice do projektu internetových zdravotních knížek IZIP, předražený provoz časopisu VZP nebo ignorování problémů s dostupností zdravotní péče pro pacienty s roztroušenou sklerózou,“ uvedl Dostál.

Platforma přijímá podněty občanů na bezplatné lince 800 22 77 77. Zpracuje je i s právním rozborem k projednání ve správní radě a k interpelaci ředitele dané pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?