Platforma kritizuje nemocnice za omezování péče kvůli penězům

31. 10. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Platforma zdravotních pojištěnců odmítla dnes praktiky nemocnic, které podle jejích zjištění tlačí na lékaře, aby omezovali péči o pacienty těch pojišťoven, které neplatí, nebo u nichž nemocnice vyčerpaly limit.


Odmítá ale i opačné praktiky, kdy nemocnice provádějí zbytečné operace a vyšetření pacientům těch pojišťoven, u kterých je potřeba dočerpat letošní rozpočet. Novinářům to řekl právník platformy Ondřej Dostál.

„Toto patrně vyšlo najevo v případě nemocnice Karviná-Ráj, jejich takzvané Akce milion, nicméně nejde zdaleka jen o tuto nemocnici. Máme neformální informace, že se to děje i ve specializovaných nemocnicích v Praze i jinde v republice,“ prohlásil.

Ředitelé podle Dostála odmítají tyto praktiky přiznat, nemocnice Karviná-Ráj zvažuje na platformu trestní oznámení. V akci si prý rozdělí lékaři milionovou odměnu, pokud se budou řídit instrukcemi managementu.

Podle Dostála jsou tyto praktiky nebezpečné pro pacienty i lékaře. Pacienti by se měli bránit, obrátit se na svoji zdravotní pojišťovnu. Bránit by se měli také lékaři a hledat zastání u lékařské komory.

„Troufnu si říci, že v naprosté většině nemocnic tento problém ve větší či menší míře existuje, že téměř každý vedoucí pracovník oddělení za svůj profesní život dostal pokyn, aby poskytoval více nebo naopak méně péče, než je medicínsky třeba,“ řekl Dostál.

Příčinou problémů podle něj jsou smlouvy nemocnic se zdravotními pojišťovnami. Nemocnice mají rozpočty, pokud léčí pacienty navíc, pojišťovna to nezaplatí. Od příštího roku se chystá změna, platit se má za diagnózu DRG.

Platforma vyzvala ministerstvo zdravotnictví, zdravotní pojišťovny, nemocnice a všechny subjekty, které připravují úhradovou vyhlášku, aby prosazovaly právě princip, že peníze jdou za pacientem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?