Platforma navrhuje vznik registru projevů vůle pacienta

11. 4. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Platforma zdravotních pojištěnců navrhuje vznik registru projevů vůle pacienta. Umožnil by řešit pochybnosti o tom, jaké léčení si pacient přeje, až o sobě nebude moci rozhodovat.


Registr by obsahoval předem vyslovená přání, souhlasy s nadstandardy či plné moci k rozhodování udělené blízkým osobám. Vznik registru je jednou ze změn, které navrhuje toto občanské sdružení do novely zákona zdravotních službách. Novinářům to řekl právník Ondřej Dostál.

„Cílem zákona, který vstoupil v účinnost 1. dubna, mělo být posílení práv pacientů. Byl přijímán ve velkém spěchu a obsahuje slabá místa, která nepřinášejí prospěch pacientům, lékařům ani nikomu jinému,“ řekl Dostál.

Návrh změn ke zlepšení vztahu lékaře a pacienta dá občanské sdružení co nejdřív ministerstvu zdravotnictví. Žádá brzkou novelu. Ministr Leoš Heger (TOP 09) ČTK řekl, že chce s novelou vyčkat zhruba půl roku, až jak se změny v praxi projeví. Většina věcí, jež nyní vypadají problematicky, se podle něj usadí, až se zákon „zažije“.

Podle Dostála se lékaři obávají, že ustanovení zákona jsou tak nepřesná, že se mohou vystavit vysokým sankcím i soudnímu stíhání.

Problematicky je podle lékařů upraven informovaný souhlas. V praxi se z něj prý stává nekonečné vypisování souhlasových formulářů, přitom by většinou stačilo ústní poučení. Podle Dostála by zákon měl obecně dát zásadu respektu k vůli pacienta, že zletilý a právně způsobilý člověk může rozhodnout neformálním projevem vůle, tedy i ústně. V zákoně pak stačí odkaz na občanský zákoník.

Diskuse budí podle právníka i nové ustanovení, že k péči o nezletilé potřebuje lékař souhlas obou rodičů. V případě dospívajících by bylo podle něj lépe vrátit se k ozkoušenému pravidlu, že nezletilí mohou samostatně činit to, k čemu jsou rozumově a volně vyspělí. Dívky od 16 let si mohou samy požádat o interrupci, ale až do 18 let by pro předpis antikoncepce musely mít souhlas rodičů, uvedl jako paradox zákona Dostál.

Ani k léčení dětí by neměl podle něj být nutný souhlas obou rodičů, jak chce zákon. „K zástupnému souhlasu by měl stačit jeden rodič, v zásadních věcech by lékař měl být oprávněn, nikoli povinen, žádat souhlas i druhého rodiče,“ uvedl právník. Případné chyby lékaře by měly podle něj být postižitelné, jen když jednal v nedbalosti, například viděl, že dítě zjevně není rozumově a volně vyspělé, a souhlas rodičů si nevyžádal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?