Platforma zdravotních pojištěnců: Protikorupční strategie MZ selhala

2. 8. 2013 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Platforma zdravotních pojištěnců vyjadřuje znepokojení nad výsledkem šetření Nejvyššího kontrolního úřadu ve čtyřech fakultních nemocnicích.


NKÚ v rámci kontrolní akce č. 12/23, „Peněžní prostředky vynakládané vybranými fakultními nemocnicemi na úhradu nákladů z činnosti“, shledal, že mnohamilionové nákupy vybraných léčiv a zdravotnických prostředků se uskutečňovaly mimo režim veřejných zakázek, bez transparentních soutěžních mechanismů, v některých případech dokonce bez písemně uzavřených smluv.

Extrémní rozdíly v cenách a šedé bonusy

NKÚ dále zjistil, že rozdíly ve fakturovaných cenách u stejné položky dosahují desítek procent, některé nákupy jsou dokonce více než dvakrát předražené (vybraný typ kardiostimulátoru byl jednou nakoupen
za 84 tisíc korun, jindy za 168 tisíc korun; jistý kardioverter byl jednou za 599 tisíc korun, jindy za 1,12 milionu; určitý lék byl nakupován někde za 8 tisíc korun, jinde za 22 tisíc korun.

Dle NKÚ fakultní nemocnice samy poukazují na to, že některé dodavatelské firmy jsou „sponzory“ nemocnic, nebo že¨fakturované ceny mohly být ovlivněny různými „slevami, bonusy nebo jinými dohodnutými podmínkami“. Tím se potvrzuje často tiše zmiňovaná existence „šedých bonusů“, otázkou
však je, jak jsou tyto „sponzorské dary“ zaúčtovány a vykázány zdravotní pojišťovně, zda pojišťovna proplácí fakturovanou cenu či cenu sníženou o „sponzorský dar“.

Neúčinná protikorupční strategie?

Je otázkou, zda toto jednání nenaplňuje znaky některého trestného činu a současně porušení předpisů pro zadávání veřejných zakázek, neboť fakultní nemocnice hospodaří s majetkem státu. Je-li tato zpráva NKÚ správná, a je-li správná též zpráva Národního fondu proti korupci popisující dodavatelské praktiky v nemocnici Na Homolce a dalších přímo řízených nemocnicích, je bohužel nutno konstatovat, že protikorupční strategie MZ ČR zcela selhala a že vláda nezvládla uskutečnit potřebné reformy dokonce ani ve „svých vlastních“ nemocnicích.

Platforma zdravotních pojištěnců vyzývá ministra zdravotnictví, aby současný miliardový deficit neřešil na úkor zdravotníků, pacientů ani výrobců léků či materiálu, nýbrž na úkor překupníků. Doporučujeme zavedení jednotných, transparentních nákupů léků a zdravotnických prostředků pro státní nemocnice, prostřednictvím otevřené soutěže, dle pravidel zákona o veřejných zakázkách, za účelem dosažení kvalitních dodávek za nejnižší cenu dostupnou v čase a místě. K tomuto kroku není třeba změna legislativy, naopak již nyní jde o zákonný požadavek, který může (a musí) naplnit i ministr přechodné vlády či vlády v demisi.

Ing. Eva Nytrová, ředitelka Platformy zdravotních pojištěnců


Článek je redakčně upraven

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?