Platí zákon, který umožní práci českých sester v EU

1. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní sestry, porodní asistentky či laboranti budou moci pracovat ve všech členských státech Evropské unie. Čtvrtkem totiž vstupuje v platnost zákon o nelékařských povoláních, který upravuje požadavky na kvalifikaci těchto pracovníků tak, že vyhovují podmínkám EU...


PRAHA -

Zákon zavádí povinnou registraci, která je nutná k tomu, aby sestry získaly práci v zahraničí. Registr povede ministerstvo zdravotnictví.

Podle zákona se upraví nově i systém vzdělávání sester. EU vadilo, že se budoucí sestry rozhodovaly pro povolání již ve 14 letech a jejich studium na středních zdravotnických školách nebylo výhradně odborné, ale připravovalo k maturitě i z

všeobecně vzdělávacích předmětů.

Směrnice EU vyžaduje začátek odborné přípravy nejdříve v 17 letech, zpravidla po ukončení úplného středního všeobecného vzdělání. Ucelené, minimálně tříleté odborné vzdělání má být podle EU zakončeno zkouškou a udělením diplomu či certifikátu.

Toto vzdělání získají všeobecné sestry v bakalářských programech na vysoké škole, kam mohou nastoupit například po gymnáziu. Mohou si je pak zvýšit ještě v magisterských programech. Cílem je zavedení doktorandského studia pro sestry.

Na středních zdravotnických školách se již nebudou připravovat sestry, ale zdravotničtí asistenti, kteří budou pracovat jen pod dohledem všeobecné sestry. Budou moci dělat pouze méně odborné ošetřovatelské činnosti.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?