Platové nabídky od Hegera odborům nestačí, dnes startují kampaň

7. 11. 2011 18:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Platové nabídky ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na postupné zvýšení platů v nemocnicích v příštím roce odborářům nestačí, chtějí všechno od ledna. ČTK to dnes řekl šéf lékařských odborů Martin Engel. Heger rozhodl, že zdravotníci mají od ledna dostat k tarifu příplatek 6,25 procenta, zbytek do slibovaných deseti procent možná později. Odboráři proto dnes odstartovali kampaň "Zůstáváme, splňte sliby". Heger nad tím vyjádřil politování.


Odboráři budou celý měsíc formou happeningů připomínat ministrovi jeho závazky. Pak znovu rozhodnou, zda ve svých akcích přitvrdí. Zatím výpovědi dávat nebudou, ani péče o pacienty omezena nebude.

„Potvrdili jsme si dnes svůj původní plán, to znamená šest není deset, tato verze je pro nás zatím rozhodně nepřijatelná. Budeme ve středu ráno jednat s panem ministrem, nicméně náš scénář platí,“ řekl Engel.

„Velmi si vážím práce zdravotníků a všechny naše dosavadní kroky svědčí o tom, že se jim snažíme za jejich práci zajistit odpovídající hodnocení,“ uvedl Heger na webu ministerstva. Připomněl, že po podpisu memoranda stouply letos průměrné mzdy lékařů ve fakultních nemocnicích o 20 procent. Ve veřejném sektoru jsou lékaři jediní, komu letos rostly platy, dodal.

Odborářům Heger vytkl, že nevidí „bezprecedentní“ růst platů v dobách ekonomických těžkostí jako jednoznačné pozitivum a místo toho zahajují protesty. Neberou v potaz ekonomickou realitu současné Evropy ani uzavřené memorandum, které nemluví o dalším zvyšování platů hned od 1.ledna 2012. „Své kritické postoje by měli odboráři poměřovat také situací ostatních zaměstnanců,“ uvedl ministr.

Zástupci odborářů předali dnes po poledni na ministerstvu zdravotnictví obří kopii memoranda a velký budík nastavený na pět minut po dvanácté. Udělali to jménem 48.000 odborářů z nemocnic, kteří tak připomínají ministrovi platové sliby pro příští rok.

V každém ze 14 krajů se bude konat happening a ve dnech mezi 7. listopadem a 7. prosincem, kdy v krajích akce nebude, budou odboráři doručovat ministrovi „dárky“, aby si podle nich „uvědomil, co podepsal“. První krajský happening bude 10. listopadu v Pardubicích.

„Dnešním dnem startuje naše kampaň, která ale se vede v měkkém a spíš přátelském duchu. Má význam ten, abychom panu ministrovi připomněli, co podepsal. Zároveň chceme uklidnit pacienty, že jich se to nedotkne, péče bude zajištěna,“ dodal Engel. O zahájení kampaně rozhodl dnes krizový štáb Zdravotnické trojky (Z3).

Ministr chce nařídit ředitelům přímo řízených nemocnic, aby od 1. ledna 2012 navýšili průměrnou tarifní mzdu zvláštním příplatkem, další příkaz k navýšení by jim dal k 1. červenci. Ke stejnému postupu vyzve ostatní zřizovatele, hlavně kraje. Očekává, že se připojí také soukromé nemocnice.

Zdravotnickou trojku Z3 ustavily Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče a Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků. Reprezentují 48.000 zaměstnanců ve více než 180 nemocnicích, tedy téměř polovinu personálu českých nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?