Platy si mají odbory v nemocnicích vyjednat, peníze podle MZ jsou

22. 2. 2012 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšení platů by si odboráři měli podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) ve své nemocnici vyjednat s vedením, podle úhradové vyhlášky na to prý budou mít. Ministerstvo zdravotnictví žádné peníze "ve sklepě" na platy nemá, řekl na jednání zdravotnických odborů Heger.


Slíbil, že když budou pojišťovny platit méně, než jim ukládá vyhláška, uloží jim za neplnění pokutu. „To je pro ministerstvo nepřípustné a bude o dodržování vyhlášky jednat. Je potřeba, aby mzdy byly navyšovány, jak bylo slíbeno v memorandu podepsaném mezi odbory a vládou,“ řekl ČTK po jednání s odboráři ministr.

Podle ekonomického náměstka Petra Noska je hlavní problém v „zálohové“ politice zdravotních pojišťoven. Nemocnice dostávají průběžně zálohy a teprve po vyúčtování celého roku i doplatky podle skutečně vykázané péče. Tato jednání bývají na jaře dalšího roku a doplatky v pololetí. Než tyto doplatky dostanou, mohly by si podle ministra opatřit překlenovací úvěr.

Odboráři ministra dnes upozornili, že menší nemocnice v krajích nemají na zvýšení platů peníze. Pokud někde přidávají, děje se to prý tak, že se snižují úvazky a propouštějí zaměstnance v důchodovém věku. Ministr i náměstek soudí, že nemocnice s menším výkonem by měly dostat i méně peněz. Povede to ke změně úvazků, propouštění nadbytečných sil a změnám v síti.

Odboráři ministra osočili, že je lhář, prý věděl už loni při podpisu memoranda, že ho nenaplní. Ministr to odmítl, při podpisu prý všichni věřili, že chtějí memorandum naplnit, ale „že to naplnění se bude muset odpracovat“. Nechce si prý jako politik pokazit nějakou pověst, kterou získal za léta vedení královéhradecké fakultní nemocnice.

Heger připomněl, že ve vyhlášce pro letošní rok dostaly nemocnice přidáno, zřetelně výrazněji pak nemocnice menší. Teď musejí hledat cesty, jak ty peníze využít nejen na pokrytí zvýšení DPH, ale i do mezd, uvedl.

Nemocnice by měly zvýšit lékařům, sestrám a dalším zdravotníkům platy o 6,25 procenta. Podle ministra to ale nemusí být každý měsíc, zdravotníci mohou dostat tyto peníze také ve čtvrtletních odměnách. „Zaměstnavatelé podle vyhlášky peníze dostali, jednejte s nimi. Ministerstvo nemůže vést kolektivní vyjednávání o platech v každé nemocnici,“ shrnul.

Nosek soudí, že snad se podařilo odboráře alespoň zčásti přesvědčit, že ministerstvo se vyhláškou snažilo vytvořit maximální prostor pro naplnění jejich požadavků. „Co možná odboráře zaskočilo, že byť to celkově vychází pozitivně, tak ne pro všechna zařízení,“ řekl ČTK. Pokud nemocnice nemá odpovídající výkon, dostane méně od pojišťoven. „Pro zařízení, kde produkce není dostatečná, nemohou ani odborové organizace počítat s tím, že by uspěly s požadavky na navýšení mezd,“ shrnul.

Heger zvýšení platů svým nemocnicím přikázal a hejtmany požádal, ať zařídí růst platů ve svých nemocnicích. Kraje vyzval, ať na to poskytnou dotace, kraje to odmítly. Slib dal ministr, má prý také zajistit peníze.

Zvýšení platů by podle odborářů bylo možné úpravou tarifní tabulky, ta by podle nich měla být závazná pro všechny nemocnice, které jsou placeny ze zdravotního pojištění. Teď se jí řídí jen státní nemocnice, růst tarifů se tak projeví jen u nich.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?