Platy zdravotníků jsou ožehavou záležitostí, říká ministryně

10. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Platy ve zdravotnictví jsou neožehavější záležitostí. Zavádějí se nová kritéria pro šestnáctitřídní systém, protože dvanáctitřídní již mnohé profese nezohledňoval. Je to otázkou kolektivní smlouvy, nakolik se podaří změny dohodnout," uvedla na setkání s vrchními sestrami oddělení v písecké nemocnici...


Písek - O současných změnách a reformě zdravotnictví, o platech a úhradách pojišťoven hovořila ministryně zdravotnictví Marie Součková při besedě s lékaři a vrchními sestrami oddělení v písecké nemocnici.

„Platy ve zdravotnictví jsou neožehavější záležitostí. Zavádějí se nová kritéria pro šestnáctitřídní systém, protože dvanáctitřídní již mnohé profese nezohledňoval. Je to otázkou kolektivní smlouvy, nakolik se podaří změny dohodnout. Tam, kde to je možné, se redukuje počet pracovníků nebo jsou přiznány základní tarify,“ konstatovala Marie Součková.

„Mojí vizí je, aby lékaři, kteří se rozhodli pracovat na lůžkovém oddělení, dostávali takové peníze, aby nebyli vytěžováni ještě navíc v mimopracovní době v soukromé praxi. Aby se mohli věnovat nejen dalšímu vzdělávání, ale také rodině,“ uvedla ministryně. Je toho názoru, že za týmy, které máme ve zdravotnictví, se nemusíme stydět. Naše medicína je na vysoké úrovni. „V České republice dosud platí, že za málo peněz je hodně a kvalitní muziky,“ míní Marie Součková.

Jak dále uvedla, přesvědčila se, že písecká nemocnice patří mezi přední zařízení tohoto druhu v republice a zaslouží si podporu při dalším rozvoji. Z toho důvodu také přislíbila pomoc při udělení akreditace mamografickému pracovišti, která by ho opravňovala k neomezovanému množství preventivních vyšetření. Ženy z regionu by pak nemusely po vyčerpání limitu určeného pojišťovnou jezdit na vyšetření do Českých Budějovic.

ZLATA MĚCHUROVÁ, PAVEL HUBKA, Českobudějovické listy

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?