Platy zdravotníků rostou jen ve fakultkách

8. 2. 2012 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi lékaři to zase vře. Necelý rok poté, co ministerstvo zdravotnictví navýšením mezd zabránilo hromadnému exodu doktorů, přidávání peněz vázne.


Na lednové výplatní pásce totiž najdou vyšší sumu jen zdravotníci ze zařízení, které spravuje přímo ministerstvo. To jim letos přidalo na mzdy 940 milionů korun.

„Mrzí nás, že přestože naše nemocnice, které dnes mají méně než poloviční nárůst úhrad oproti těm krajským, navýšení platů o 6,25 procenta zvládají. Je to svým způsobem facka tomu, že jsme se krajská zařízení snažili úhradovou vyhláškou podpořit,“ posteskl si včera šéf resortu Leoš Heger (TOP 09).
Pokud podle ministra Hegera bude v pololetí příznivý vývoj, mohli by lékaři, sestřičky i další zdravotníci dostat navíc ještě téměř čtyři procenta.

Peníze na mzdy přitom úřad plánuje získat ze zdravotního pojištění či na úsporách při elektronických nákupech léků. Minulý rok ministerstvo zrušilo na tisíc akutních lůžek. Zařízením v jeho správě se navíc podařilo navzdory ekonomické krizi udržet finanční stabilitu.

Peníze nemáme, říkají kraje

Postoj Leoše Hegera se ovšem nezdá jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi (ČSSD).

„Pan ministr již za rok a půl v politice zjevně získal hroší kůži. Dobře ví, že svojí vlastní úhradovou vyhláškou poslal do krajských nemocnic málo peněz, mlčel při zvyšování DPH zatěžujícím hospodaření nemocnic, a kritizovat teď kraje, je od něj slovy klasika nečestné a nesportovní. Hejtmani jasně sdělili lékařům už vloni, že kraje nemají vlastní zdroje na krytí ministrova slibu,“ podotýká Michal Hašek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?