Plazmaferéza, kritéria dárcovství krevní plazmy

9. 7. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Článek je věnován plazmaferéze, kterou provádíme v našem plazmacentru. Seznamuje s celkovým odběrem na odběrovém sále, výběrem dárců a kritérii pro dárcovství. V závěru jsou popsány některé z metod testování plazmy.


SUMMARY
The article addresses plasmapheresis, the procedure that is performed in our plasmacenter. It describes the blood removal, donor selection and criteria for donors. Some methods of testing plasma are included at the end of the article.

Preparáty z lidské plazmy mohou mnohdy zachránit lidský život, proto patří velký dík všem dárcům, kteří pravidelně chodí na plazmaferézu. Krevní plazma je tekutá složka krve, její nejobjemnější část. Je to tekutina jantarově žluté barvy. Objem plazmy představuje 5 % tělesné hmotnosti člověka, tj. 2,8 až 3,5 litru. Obsah vody v plazmě je 91 až 92 %, zbývajících 8 až 9 % objemu připadá na organické a anorganické látky, které jsou v plazmě rozpuštěné. K anorganickým látkám patří sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, měď, jod, anionty chloru, fosfátů, sulfátů a bikarbonátů. Organické látky tvoří cukry, tuky a především bílkoviny, kterých je v celkovém objemu plazmy asi 200 gramů.

Tyto plazmatické bílkoviny jsou tzv. frakcionací získávány pro výrobu léků. Jde o velice nákladný a složitý proces, který provádí jen několik zpracovatelů na světě. Z jednotlivých frakcí plazmatických bílkovin jsou tedy vyrobeny léky s různým účinkem, například albumin, fibrinogen, dále faktor II., V., VII., VIII., IX., X., Protromplex. Tyto deriváty se užívají například u popálenin, těžkých stavů, krvácivých chorob vrozených i získaných.

Plazmaferéza

Plazmaferéza je odběr krevní plazmy. Jde o přístrojový odběr (aferézu), který se provádí na speciálních přístrojích (separátorech), kdy se z krve dárce pomocí centrifugace oddělí krevní plazma od ostatních krevních komponentů. Zbývající část krve je dárci vrácena zpět. Množství odebrané plazmy je 700 až 850 ml, podle hmotnosti dárce. Odběr probíhá v několika cyklech a trvá přibližně 45 až 60 minut.

Návštěva plazmacentra

V recepci plazmacentra je dárce nejdříve dotazován sestrou na zdravotní stav, věk, váhu a je mu zkontrolován stav žil, zdali jsou silné a viditelné. Vyplní podrobné dotazníky zaměřené na zdravotní stav a anamnézu. Po vyplnění jsou osobní údaje po kontrole s občanským průkazem zadány do centrální databáze. Nově příchozí dárce je vyfocen do databáze pomocí webkamery. V recepci je dárce zvážen a jsou mu změřeny fyziologické funkce. Poté lékař posuzuje způsobilost každého dárce k samotnému odběru. Pokud lékař shledal překážku ve vhodnosti odběru, vyřadí dárce buď trvale, nebo dočasně. Po propuštění k odběru generuje program v databázi odběrové číslo a jsou vytištěny štítky s čárovým kódem. Štítky označují vzorky krve na testování a láhve s plazmou jednotlivých dárců. Speciální počítačové programy jsou upraveny tak, aby předcházely jakékoli záměně.

Po propuštění k odběru dárce přichází na sál s průchodovým listem s identifikačními údaji, fotkou a odběrovým číslem k samotné plazmaferéze. Na odběrovém sále je dárci provedena venepunkce speciální odběrovou jehlou. Při každém odběru se dárce testuje na infekční hepatitidy typu B a C, HIV, syfilis a krevní obraz, jehož vyhodnocení se dělá přímo na pracovišti.

Poté je dárce připojen na separátor, kde je nainstalován sterilní jednorázový set. Nastává odběrová fáze, při které krev přitéká do tzv. zvonu, kde se centrifugací oddělí plazma, která postupně přitéká do speciální láhve. Po dokončení sběru plazmy se tato fáze zastaví. Ve zvonu zůstává zbylý koncentrát krevních částic, jenž se v návratové fázi vrací dárci zpět do stejné žíly. V několika cyklech je dárci odebrán požadovaný objem plazmy. Odebraný objem plazmy je v návratových fázích postupně doplňován fyziologickým roztokem. Bezprostředně po odběru je každá láhev s plazmou šokově zamražena a také otestována. Poté, co jsou známy výsledky, je plazma vydána do frakcionačního závodu.

Jak být zodpovědným dárcem

Den před samotným odběrem a v den odběru se doporučuje zvýšit příjem tekutin, a to až na 3 litry. V den odběru je vhodné jíst vyváženou stravu, především by neměla být příliš tučná (tučná jídla výrazně ovlivní kvalitu plazmy). V den odběru a předchozí večer není vhodné pít alkohol ani nápoje s kofeinem. Dárce, který má rizikové povolání, sport nebo hobby (práce ve výškách, horolezectví, řidič hromadné dopravy atd.), by neměl tyto činnosti vykonávat 12 hodin po odběru. Během odběru se z bezpečnostních důvodů nesmí jíst a žvýkat žvýkačka. Po odběru by měl dárce zůstat asi 30 minut v odběrovém centru a odpočinout si. Od dubna 2008 se na odběr krevní plazmy může dárce v našem centru dostavit v intervalu jednoho týdne, celkový objem plazmy za rok však nesmí překročit 25 litrů.

Kliknutím na náhled se zobrazí plná velikost obrázku.

Preparáty z plazmy jsou bezpečné

Výběr dárců odpovídá velice přísným evropským a českým směrnicím. Více než 10 % zájemců je z různých zdravotních důvodů z dárcovství vyloučeno. Každý jednotlivý odběr prochází laboratorním testováním. K dalšímu zpracování se propouští pouze plazma, která je v předepsaných testech negativní. Výrobci ještě u všech dodaných jednotek provádějí dodatečný bezpečnostní krok. Jde o testy vylučující výskyt různých typů hepatitid, HIV a jiných virů prováděné metodou polymerázové řetězové reakce (PCR). Krokem, který zajišťuje nejvyšší bezpečnost léků a krevních derivátů z plazmy, je tzv. inaktivace virů. Ta probíhá během zpracování plazmy a je založena na velmi komplexních chemických a tepelných metodách.


LITERATURA Adam, Z., Vorlíček, J. a kol.: Hematologie II. Přehled maligních hematologických nemocí. Praha, Grada Publishing 2001, s. 684. Cetkovský, P. a kol.: Intenzivní péče v hematologii. 1. vyd., Praha, Galén 2004, s. 572. Kubisz, P. a kol.: Hematológia a transfuziologia. Praha, Grada Publishing 2006, s. 217. Vyhláška č. 143/2008 www.fnbohunice.cz Věstník MZ ČR, únor 1998, Posuzování způsobilosti k dárcovství Příloha 14 EU – návodu pro GMP, Výroba léčiv z lidské krve nebo krevní plazmy


O autorovi: Dana Kašparová, DiS., Irena Burdová, Sanaplasma Brno (danca.kaspi@seznam.cz, burdova.ira@seznam.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?