Pliva prodala skandinávskou divizi firmě Pharmaco

4. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Největší farmaceutická společnost ve východní Evropě Pliva prodala svoji skandinávskou farmaceutickou divizi Pharma Nordic dánské společnosti, kterou kontroluje islandská firma Pharmaco HF. Prodej divize umožní chorvatské firmě zaměřit se pouze na klíčové trhy...


ZÁHŘEB - uvádí se v prohlášení Plivy, jež v České republice ovládá brněnskou Lachemu.

Novým majitelem Pharma Nordic se stala dánská United Nordic Pharma, která se zaměřuje na výrobu generických léčiv. Bližší detaily dohody včetně ceny firmy neposkytly.

Zdroj ze společnosti uvedl, že Pliva nemůže poskytnout finanční detaily, protože brzy zveřejní výsledky hospodaření a oznámení veškerých finančních transakcí je v této době zablokováno.

Výsledky hospodaření za loňský rok má Pliva oznámit ve druhé polovině února. Očekává se, že její příjmy překročí miliardu USD, když předloni činily 815,5 milionu USD, napsala agentura Reuters.

Pliva se rozhodla v uplynulých letech expandovat na mezinárodních trzích a uskutečnila několik zahraničních akvizic.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Společnost Pliva

Celosvětově má firma žádost k registraci pro více než 700 léků, které chce začít prodávat v letošním roce. Pliva těží z toho, že Chorvatsko není členem Evropské unie a může tyto léky volně prodávat.

Společnost chce prodejem generik nahradit tržby za antibiotika Zithromax, jehož patentová ochrana ve Spojených státech vyprší na konci roku 2005.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?