Plzeň ocenila záchranáře, hasiče a policisty za záchrany životů

14. 12. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranu muže, který na tramvajové zastávce prodělal infarkt, pomoc zraněnému fotbalovému fanouškovi, jenž upadl do bezvědomí, vynesení ženy a dítěte z hořícího bytu, zvládnutí porodů mimo nemocnici a další mimořádné skutky profesionálních záchranářů ocenil plzeňský primátor Martin Baxa.


Za záchranu lidských životů odměnil dvacítku hasičů, zdravotníků, policistů a městských strážníků. Oceňování se v Plzni konalo potřetí.

Dar a pamětní plaketu si vysloužila čtveřice hasičů, kteří v květnu jako první přijeli k havárii nákladního auta s tlakovými lahvemi na dálnici D5 u tunelu Valík. Zasloužili se o to, že při vážné nehodě a následném požáru nikdo neutrpěl zranění.

„Ve chvíli, kdy jsme začali rozvíjet proud vody, začalo docházet k detonacím. V tu chvíli nad tím člověk nepřemýšlí, že by se bál, v tu chvíli člověk jedná,“ řekl jeden z hasičů Michal Kmeč. Přiznal, že až později, když byl čas na přemýšlení, mu došlo, jak nebezpečný zásah s kolegy absolvovali. „A že jsme měli možná dost velké štěstí,“ připustil. Podobných zásahů je podle něj tak deset do roka.

Zdravou holčičku pomohla přivést na svět v srpnu mladá záchranářka Veronika Jindrová, která s kolegou Jindřichem Fialou vyjela do jednoho bytu k rodící ženě. „U záchranné služby jsem byla necelý rok a byla jsem strašně nervózní, byla to pro mě úplně nová situace. První porod ve službě. Díky kolegovi, který celou situaci uklidňoval, to všechno dopadlo dobře,“ řekla.

I když ocenění pomohli řadě lidí zachránit život, zpětného poděkování nebo uznání se jim od zachráněných většinou nedostane. „Určitě nečekám, že se ten člověk ozve. Ze začátku je to strach, jestli to zvládnu. Když se to povede, tak je to hezký pocit,“ shrnul pocity městský strážník Libor Cibulka. S kolegou poskytl masáž srdce muži, který na tramvajové zastávce prodělal infarkt. Zachránili mu tak život.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?