Plzeň: Vodní záchranáři potřebují pořádný člun. Vyhlásili sbírku

16. 4. 2013 7:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Dva a půl měsíce před začátkem prázdninové sezony řeší vodní záchranáři operující na přehradě Hracholusky poměrně zásadní problém. Všechny čluny, s nimiž brázdí přehradu nádrže a vyjíždějí na pomoc plavcům, vodákům i chatařům, jsou zastaralé a poruchové.


Záchranáři jsou také coby složka Integrovaného záchranného systému připraveni podávat pomocnou ruku v případě povodní, dohledávat utonulé pomocí nového 3D sonaru, odstraňovat různé nebezpečné stavy. Jak ale říká jejich velitel Pavel Barák, nechtějí čekat na další záplavy, aby mohli poukazovat, že jim potřebná technika schází.

Na pořádný člun, lodní motor a příslušenství potřebují 650 tisíc korun. Záchranáři se rozhodli, že se je pokusí získat sbírkou. „Finanční podporu od státu nemáme už dlouhodobě a nyní nám podporu zamítnutím dotace na akceschopnost odmítl i Plzeňský kraj, tudíž jsme bez prostředků,“ popisuje Barák.

Vodní záchranáři se na hracholuskou přehradu vrátili v roce 2010, kdy se jejich služby osvědčily ve zkušebním provozu, a od roku 2011 už fungují takzvaně naostro. Všichni však pracují dobrovolně, bez platů. Před dvěma lety potřebovali na provoz po dobu sezony zabírající červenec a srpen 160 tisíc korun. „I to už je letos méně. Fungujeme vlastně díky tomu, že majitelé kempu Keramika, kde sídlíme, jsou také záchranáři.

A Zdravotnická záchranná služba (ZZS) Plzeňského kraje nás zase podporuje vybavením,“ dodává Barák.
Ředitel ZZS Roman Sviták říká: „Jsme rádi, že je máme.“ Záchranářům z Plzně totiž dojezd k přehradě zabere kolem patnácti minut, a to může být v případě, že jde o život, příliš.

„Jejich práce samozřejmě má smysl. Vodní záchranáři mají 10 až 15 výjezdů za měsíc, vloni zachraňovali tonoucího i člověka spadlého ze skály, to zasáhli velice krásně,“ chválí ředitel. „Vždycky před sezonou jim poskytujeme základní vybavení – léky, obvazový materiál, přístroje. Také je vzděláváme a školíme,“ dodává Sviták.

Ačkoliv dotace nevyšla, s nákupem člunu může Plzeňský kraj stále ještě pomoci. Radní pro zdravotnictví Václav Šimánek ale včera mluvil poněkud tajemně. „Samozřejmě, že pomoci se dá. Plzeňský kraj vodní záchrannou službu podporuje od jejího vzkříšení,“ řekl a podotkl, že o pomoci se rozhodne na krajské radě, která připadá na příští pondělí.


Veřejná sbírka

Sbírku na nákup nového člunu, motoru a příslušenství vyhlásila Místní skupina Vodní záchr. služby Českého červeného kříže Plzeň­město II. Číslo bankovního účtu je 2500398931/2010.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?