Plzeňská oční klinika má modernější prostory

13. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové, modernější zázemí a prostory pro další rozvoj získala oční klinika plzeňské fakultní nemocnice. Oční klinika má nejmodernější laserové scanovací zařízení pro diagnostiku zeleného zákalu…

PLZEŇ – Nové, modernější zázemí a prostory pro další rozvoj získala oční klinika plzeňské fakultní nemocnice. Klinika se přestěhovala z Purkyňova pavilonu na Borech o areálu fakultní nemocnice v Lochotíně.

„Úrovní vybavení se klinika zařadila mezi srovnatelná pracoviště v tuzemsku i v západní Evropě,“ řekla mluvčí nemocnice Renata Veselá.

Oční klinika diagnostikuje a léčí celou šíři očních onemocnění, včetně dětských. Operuje například dětské šilhání a léčí tupozrakost. Má nejmodernější laserové scanovací zařízení pro diagnostiku zeleného zákalu. Klinika vlastní řadu přístrojů a

provádí množství zákroků jako jediná v západních Čechách, řekla přednostka Renata Říčařová.


Plzeňská klinika je zatím první pracoviště v zemích bývalého východního bloku, které má diagnostický ultrazvukový přístroj s trojrozměrným obrazem.

„Jako zatím první pracoviště v zemích bývalého východního bloku máme diagnostický ultrazvukový přístroj s trojrozměrným obrazem, který zpřesní diagnostiku závažných onemocnění sítnice či nádorů oka,“ dodala.

Pracoviště má 40 lůžek, z toho šest dětských. Disponuje vyšetřovnou pro pohotovostní službu, zázemím pro lékaře a dvěma operačními sály vybavenými nejmodernějšími mikroskopy a přístroji pro mikrochirurgické operace.

V ambulantní části kliniky je všeobecná ambulance a osm speciálních ambulancí – například pro děti, pro nemocné se zeleným zákalem, pro pacienty s onemocněním sítnice a laserová ambulance.

Čísla ambulace

Na oční klinice působí 14 lékařů, kteří ročně provedou 38 tisíc ambulantních ošetření, ročně jsou hospitalizovány dva tisíce nemocných, vyjmenovala mluvčí. Klinika ročně 1500 mikrochirurgických operací a dalších 500 výkonů ambulantně.

Ročně lékaři udělají 4000 laserových zákroků, většinou ošetření sítnice při diabetu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?