Plzeňského lékaře si nekoupíte

4. 6. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Za výběr porodníka nebo operatéra si Plzeňané zatím oficiálně nepřiplatí. Novinka ministerstva zdravotnictví zatím zůstala v plzeňských nemocnicích bez odezvy. Zpoplatnit práci specialistů, jež si pacienti výslovně vyžádají, v budoucnu chystá pouze nemocnice Privamed.


„Vše je zatím ve fázi příprav a analýz. Zvažujeme, co by bylo zpoplatněné a jakou částkou,“ řekl Deníku ředitel nemocnice Privamed Miroslav Mach s tím, že první zájemci by si za svého operatéra mohli připlatit už v první polovině července.

Zbývající dvě plzeňské nemocnice jsou v tomto ohledu zdrženlivější. Podle mluvčí Fakultní nemocnice v Plzni Renaty Jenšíkové o tuto službu není zájem mezi pacienty ani mezi lékaři. Není tedy důvod ji zavádět. Navíc by prý bylo organizačně složité začlenit ji do stávající pracovní doby zdravotníků. Aby nebyl narušený chod plánovaných zákroků, extra placení lékaři by museli operovat mimo pracovní dobu. Tedy třeba o víkendech.

„Platba za výběr lékaře by pak musela zohledňovat i náklady na provoz operačních sálů, práci instrumentáře, anesteziologa a dalších, kteří se na provedení operačního výkonu podílejí,“ vysvětluje Jenšíková. V takovém případě by však příplatek za zákrok přesáhl cenovou hranici stanovenou ministerstvem. Ta činí patnáct tisíc korun v případě přednosty nebo primáře, za výběr konkrétního řadového lékaře nesmí pacient zaplatit více než pět tisíc korun.

Pokud by se však ukázalo,že je o tuto nadstandardní službu zájem, fakultní nemocnice se jejímu zavedení nebrání. Operovat na přání a za příplatek zatím neplánují ani v Mulačově nemocnici. „Vůbec jsme o této možnosti nehovořili. Ani u nás v porodnici, ani na jiných odděleních,“ říká primář dětského oddělení Mulačovy nemocnice Jiří Liška. Jemu osobně se novinka příliš nezamlouvá.

„Připadá mi to, že tuto službu ministerstvo připravilo pro nemocnice, které nemohou pacientům nabídnout nic jiného,“ říká primář. Navíc si nedokáže představit, že by měl být finančně zvýhodněný pouze lékař, který zákrok provede. „Lékaři jsou na sobě závislí, je to týmová práce. Jeden sice operuje, další se ale o pacienta starají,“ vysvětluje Liška.

Zavedení tohoto nadstandardu má podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera snížit uplácení lékařů. Jak toto opatření bude fungovat, ukáže až čas. Připlatit si bokem za práci specialisty však někteří pacienti považují za běžné. „Pokud se lze nějak domluvit přímo s konkrétním lékařem neoficiální cestou, nevím, proč bych místo toho měla platit poplatek nemocnici. Z něj stejně lékař dostane minimum,“ říká paní Anna, která si v minulosti podobným způsobem operaci od odborníka pojistila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?