Plzeňský kraj chce odvolat ředitele svých nemocnic

14. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odvolat ředitele všech nemocnic, které od ledna spravuje, chce Plzeňský kraj. Ředitele pověří vedením ústavů do doby, než budou výsledky nového výběrového řízení...


PLZEŇ -

„Všichni ředitelé se mohou o místa znovu ucházet, mají výhodu v tom, že by měli nejlépe znát problematiku nemocnic,“ řekl dnes krajský radní pro zdravotnictví Jaroslav Kadlec. Odvolání ředitelů by měla v úterý potvrdit krajská rada.

Minulý týden stihlo personální zemětřesení Středočeský kraj

Plzeňský kraj následuje Středočeský, který rovněž odvolal ředitele všech zadlužených nemocnic. Závazky šesti nemocnic, které převzal Plzeňský kraj, se odhadují na čtvrt miliardy korun.

Ředitelům nemocnic kraj zároveň uložil, aby vypracovali plán na letošní neztrátové hospodaření a případné restrukturalizace. Hlavním cílem kraje je podle Kadlece vést své nemocnice tak, aby už nedělaly další dluhy a aby se případně snažily staré závazky postupně splácet.

Kraj přesto s přebíráním závazků nemocnic nesouhlasí a je odhodlán bránit se u Ústavního soudu.

Odvolání ředitelům je podle Kadlece signálem, že chod nemocnic nemůže dál pokračovat ve starých kolejích. „Kraj není stát a není možné, aby nemocnice dál kumulovaly dluhy. My nechceme od začátku vydávat dluhopisy, jako to dělal stát,“

konstatoval radní. Krajští úředníci se podle něj musí nejdříve seznámit s chodem a problematikou nemocnic.

Jediné dluhy, které by byl Kadlec ochoten u nemocnic tolerovat, jsou opodstatněné investice do zařízení, které by následně pomohly odbourávat staré závazky.

Zároveň s plány na hospodárnější vedení nemocnic připravují krajští úředníci také nový systém hodnocení ředitelů nemocnic, který by je měl více motivovat. Dosavadní hodnocení totiž podle Kadlece neodpovídá práci, kterou by měli ředitelé vykonávat.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?