Plzeňský kraj hledá provozovatele záchytky, jediné v kraji

24. 7. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj hledá ve veřejné zakázce provozovatele protialkoholní a protitoxikomanické záchytné stanice pro příští dva roky. Jediná záchytka funguje v Plzni, současnému provozovateli vyprší na konci roku dvouletá smlouva.


Kraj počítá s tím, že v regionu s 570.000 obyvatel bude nadále jen jedna záchytka. Za dvouletý provoz hodlá kraj zaplatit nejvýše 5,3 milionu korun bez DPH, to je víc než nyní, řekl ČTK hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).

Krajský příspěvek pokrývá provoz záchytky, která musí podle předpisů fungovat při zdravotnickém zařízení. V krajském městě je to dosud Městská poliklinika Plzeň ve čtvrti Slovany. Na záchytce ročně přenocuje přes 1700 lidí, které přivezou většinou policisté.

Kraj dosud platil za dvouletý provoz záchytky zhruba 4,8 milionu korun bez DPH. „My chceme, aby ta záchytná stanice na území města plně fungovala. Ti provozovatelé mají opravdu velké problémy vymáhat ty částky,“ řekl Šimánek. Za jeden nocleh na záchytné stanici se platí 4300 korun, od některých lidí ale nelze peníze získat.

Podle jednatele polikliniky Pavla Cinka se vymahatelnost dluhů za přespání na záchytce v posledních letech zhoršuje. „Na záchytné stanici končí často bezdomovci, cizinci nebo lidé, kteří mají i desítky exekucí. I když důsledně vymáháme dlužné částky, výtěžnost během let klesá,“ potvrdil Cink. Konkrétnější údaje o tom, kolik procent klientů záchytky za pobyt zaplatí, neuvedl.

Kraj v zakázce hledá provozovatele pro nepřetržitý provoz záchytné stanice s minimálně deseti. Výběrové řízení nespecifikuje, kde má záchytka být, Plzeň je ale podle Šimánka nejlogičtější řešení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?