Plzeňský kraj koupí konkurenční lékárnu u Klatovské nemocnice

10. 6. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj koupí za 11,5 milionu korun objekt soukromé lékárny, který stojí na hranici areálu Klatovské nemocnice a okolní obytné zástavby, hned u hlavního pěšího vstupu do nemocničního areálu. Od koupě konkurenční lékárny si kraj jako zřizovatel nemocnice slibuje, že zvýší pro nemocnici výnos z vypsaných receptů, zejména na plicním oddělení.


Do koupeného objektu totiž nemocnice přestěhuje plicní ambulance a přiblíží je tak z nejvzdálenějšího místa areálu. ČTK to řekl ředitel nemocnice František Lešundák.

Po přesunu plicních ambulancí navíc nemocnice podle svého ředitele může zahájit projekty na rozšíření sociálních a dalších lůžek.

Klatovská nemocnice je podle Lešundáka zřejmě unikát v ČR - kromě vlastní ústavní lékárny jsou v jejím areálu ještě dvě konkurenční soukromé lékárny a další je na dohled. Nemocnici tak utíkají nemalé tržby za vydané léky. Ústavní lékárna nyní vydá jen kolem 18 procent všech léků vypsaných nemocničními lékaři. Od ledna se podařilo podíl zvýšit z 15 procent. „Normálně ale jiné nemocnice, které mají v areálu jen jednu vlastní lékárnu, mají záchyt receptů kolem 70 procent,“ řekl ředitel.

V koupeném objektu nechá nemocnice dál tři soukromé ordinace, zřídí tam vlastní výdejnu léků a přestěhuje do něj plicní ambulance. Výrazně by se tak měl zvýšit výdej léků právě pacientům těchto ambulancí. Plicní oddělení měsíčně vypíše léky zhruba za 1,6 milionu korun, to je 37 procent všech měsíčně vypsaných léků z celé nemocnice. V ústavní lékárně si ale pacienti vyzvednou jen desetinu plicních léků, tedy asi za 160.000 korun.

Lešundák počítá s tím, že po přestěhování ambulancí a zřízení výdejního místa lékárny si tam léky vyzvedne nejméně polovina plicních pacientů. Nemocnice předpokládá, že 11,5 milionu Kč vynaložených na koupi objektu se vrátí zhruba za pět let.

Soukromá lékárna stojící na krajském pozemku byla do dokončení novostavby nemocnice v roce 2012 hlavní ústavní lékárnou. O její koupi usiloval kraj delší dobu, původní nabídky na odkoupení byly ale od 40 do 20 milionů korun. Současná cena je vůbec nejnižší nabídka, jaké kraj dosáhl, řekla hejtmanova náměstkyně odpovědná za majetek Zdeňka Lišková (KSČM).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?