Plzeňský kraj navrhl pojišťovnám, že sníží počet lůžek o 15 %

10. 1. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj navrhl zdravotním pojišťovnám snížení akutních lůžek o 123, tedy o 15 procent. Počet lůžek následné péče se má zvýšit o 20, tedy o pět procent. Úpravy se dotknou nemocnic v Klatovech, Stodu a Rokycanech.


ČTK to řekl šéf krajského Zdravotnického holdingu Jiří Fojtík. Restrukturalizace lůžek má být hotová letos. Do konce roku musejí krajské nemocnice podepsat nové smlouvy s pojišťovnami.

Nejvíc lůžek, 75, má zaniknout podle návrhu v největší Klatovské nemocnici na cílový stav 288. Na interně jich ubude deset, na dětském oddělení pět, na gynekologii téměř polovina ze 60 a dalších 15 lůžek zanikne na ORL a 20 na očním oddělení.

Na gynekologii a očním částečně ubyla lůžka už v loňském roce. Stodská a Rokycanská nemocnice sníží podle návrhu počet akutních lůžek shodně o 24. V Rokycanech především na interně, ve Stodě na gynekologickém oddělení.

„Námi navržená optimalizace lůžkového fondu se v žádném regionu nedotkne rozsahu a kvality zdravotní péče. Zrušena budou pouze ta lůžka, která lze nahradit lůžky na jiných odděleních ve společném lůžkovém fondu nebo která nejsou dostatečně využita třeba v souvislosti s vývojem medicíny, kdy lze stále víc výkonů provést v ambulantním režimu bez hospitalizace,“ uvedl Fojtík.

Cíle jsou podle něj shodné se snahou pojišťoven i ministerstva zrušit v zemi zhruba pět procent akutních lůžek a stejný počet převést na lůžka následné péče. „Věřím, že vyšší než obecně požadovanou míru redukce budou pojišťovny považovat za vstřícný krok,“ dodal.

S návrhem kraje se zástupci pojišťoven v pracovní skupině seznámily v minulém týdnu. Nyní k němu zaujmou stanovisko, které zřejmě představí při dalším jednání pracovní skupiny koncem ledna.

Zdravotnický holding nedávno zpracoval rozsáhlou a podrobnou strategii. Kvůli chybějící jednotné celostátní koncepci zdravotnictví do ní zahrnul i nadregionální ukazatele. Jejich detailním průzkumem dospěl k závěru, že jedna z nejhustších sítí ordinací praktických lékařů, ambulancí i nemocnic zajišťujících akutní lůžkovou péči je v Plzni. „Dále průzkum ukázal, že mimo Plzeň je v našem regionu síťové uspořádání zcela nedostatečné a v případě nemocnic zajišťujících akutní lůžkovou péči je situace nejhorší v celé ČR,“ řekl Fojtík.

Holding i kraj odmítají úvahy o uzavření celých oddělení v Rokycanech a Stodu. V regionu chybějí nemocnice s akutní lůžkovou péčí ve dvou okresech. Tím je kraj unikátní, řekl Fojtík. Případným zánikem Rokycanské a Stodské nemocnice by šlo o čtyři okresy. Pro ně by se spádovou oblastí stala Plzeň, kde by nemocnice musely zajišťovat základní zdravotní péči pro 73 procent obyvatel kraje, tedy pro 420.000 lidí, dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?