Plzeňský kraj nechá zpracovat studii obnovení nemocnice v Plané

13. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajští radní nechali zpracovat nezávislou studii, z níž vyplyne, zda se po více než roce vyplatí znovu otevřít nemocnici v Plané u Mariánských Lázní. V nemocnici je dnes pouze několik ordinací pod tachovskou poliklinikou, záchranná služba a dětský domov...


PLZEŇ - Uvedl to hejtman Petr Zimmermann s tím, že analýza bude hotova koncem roku.

Dokument má být oponentní ke studii proveditelnosti a finančnímu plánu, na němž začaly pracovat města a obce z Tachovska. Ty chtějí v lednu vytvořit sdružení, které má zájem nemocnici převzít a provozovat lůžková oddělení chirurgie,

interny, gynekologické a dětské. Zastupitelstva obcí nyní rozhodují, zda do sdružení vstoupí.

„Další kolo jednání očekáváme v prvním čtvrtletí 2004,“ uvedl hejtman. „O rentabilitě plánské nemocnice se dá pochybovat,“ řekl radní pro zdravotnictví Jaroslav Kadlec. Podle něj tam stál jeden den na lůžku téměř stejně jako ve Fakultní nemocnici v Plzni, kde je ale nesrovnatelně lepší péče. Největším problémem bude dostat do nemocnice lékaře.

„Ty musíte přeplatit, nebo jim garantovat práci na pět až deset let, anebo vysoké odstupné,“ řekl Zimmermann. Navíc není jasné, kolik by stál opětovný rozjezd

nemocnice.

Vedení kraje více spoléhá na 12 kilometrů vzdálenou nemocnici v Mariánských Lázních. Tamější zastupitelstvo totiž schválilo plán jejího rozšíření. „Kdyby tam nemocnici neměli, poklesne našim druhým největším lázním klientela ze západu,“ dodal hejtman.

Starosta Boru František Podlipský tvrdí, že většina obcí o nemocnici usiluje, ale její převod bude dlouhodobý. Obce by ji navíc musely převzít se všemi dluhy, které podle mluvčí kraje Aleny Šatrové dosahují zhruba 120 milionů korun.

Podle hejtmana si starostové stále více uvědomují nebezpečí pro jejich rozpočty.

Pokud ale nemocnici nepřevezmou, zvažuje kraj prodej některých objektů. O novou budovu už měla zájem nemocnice z Vrchlabí.

Podle poslance za Tachovsko Václava Votavy (ČSSD) by se mohlo podařit nemocnici oddlužit. Už 24. října se kraj dohodl na ministerstvu financí, že na oddlužení pěti nemocnic dostane do 10. ledna 128 milionů korun. Z toho 59 milionů má přijít právě do Plané. „Zatím jsou to jenom přísliby,“ dodal Zimmermann.

Ministerstvo zdravotnictví nakonec rozhodlo, že o přiděleném balíku na oddlužení bude rozhodovat sám kraj. „Rozhodně nebudeme mrhat penězi daňových poplatníků, určitě bychom ale brali ohled na nevyplacené mzdy,“ vysvětlil hejtman.

Některé dluhy nemocnice jsou vinou nejasných záruk sporné. V účetnictví je údajně například 80milionová pohledávka bývalého ředitele Ladislava Vadlejcha, který ji prodal pražské firmě. O tom, že účetnictví bylo nestandardní, svědčí fakt, že auditor odmítl vydat jakýkoli výrok, natož zprávu. Velmi problematické

jsou exekuční výměry, zaevidované na katastru, které blokují převody budov.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?