Plzeňský kraj odvolá ředitele nemocnic a zařízení transformuje

15. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O odvolání ředitelů pěti nemocnic a dvou léčeben dlouhodobě nemocných rozhodli včera radní Plzeňského kraje. Kraj chce zároveň ústavy transformovat z příspěvkových organizací na akciové společnosti...


PLZEŇ - společnosti s ručením omezeným či veřejně prospěšné společnosti,

řekl dnes novinářům radní pro zdravotnictví Jaroslav Kadlec.

Dluhy zdravotnických zařízení, které kraj vlastní, jsou asi čtvrt miliardy korun. Odvolání ředitelů má být podle radních zejména motivací ke zlepšení práce a hospodaření. Všichni odvolaní ředitelé se mohou do nových výběrových řízení přihlásit.

„Domníváme se, že situace, kdy jsou (nemocnice) příspěvkové organizace, které silně podléhají legislativě vytvářené vládou, ministry a jejich nařízeními, je nevyhovující,“ řekl Kadlec.

Tento stav navíc podle něj do jisté míry ohrožuje zdravý hospodářský chod nemocnic. Kraj je proto chce přetransformovat do subjektů podléhajících obchodnímu právu. Transformaci by chtěl skončit kolem poloviny roku, k tomuto termínu počítá zároveň s koncem výběrových řízení na ředitele nemocnic.

Při transformaci nemocnic například na akciové společnosti by chtěl kraj vložit majetek nemocnice do nového subjektu. K tomu ale potřebuje souhlas ministerstva zdravotnictví.

Po problémech, které měl kraj loni s ministerstvem školství při nakládaní s majetkem škol, je hejtmanství v případě komplikací připraveno podat stížnost na ministerstvo zdravotnictví, uvedl Kadlec.

Obavy, že by transformované nemocnice neposkytovaly komplexní péči o pacienty a orientovaly se spíše na lukrativnější odvětví, například plastickou chirurgii, Kadlec nemá. Řada městských nebo soukromých nemocnic podle něj dokáže hospodařit i se ziskem a přitom mají skladbu oddělení jako například státní nemocnice.

Kraj navíc počítá s tím, že by měl stále možnost ovlivňovat krajskými úředníky ve správních radách chod zařízení. V případě akciových společností by byl krajský úřad zpočátku jediným akcionářem nemocnice, později by se mohly v případě zájmu přidat i například obce, doplnil Kadlec.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?