Plzeňský kraj otevřel nové výjezdové místo záchranné služby

22. 4. 2011 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové výjezdové místo záchranné služby otevřel dnes oficiálně Plzeňský kraj v Konstantinových Lázních na Tachovsku. Zřízení místa se čtyřiadvacetihodinovým provozem si vyžádalo zhruba půl milionu korun, vstříc vyšly zdejší lázně. Na stanovišti bude trvale přítomen řidič a sestra - záchranář, lékař v případě potřeby přijede ze Stříbra, řekl dnes ČTK krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD).


„Konstantinovy Lázně jsou lázeňské město, kde v sezoně výrazně stoupne počet pacientů, hostů a turistů. V pokrytí záchranné služby tady bylo trochu hluché místo, jeho absence byla viditelná,“ konstatoval radní. Předpokládá se, že posádka bude mít denně zhruba dva výjezdy.

Letos kraj rozšířil záchrannou službu v Železné Rudě na Klatovsku. Dosud zde byla jen v zimní sezoně, od letoška slouží celoročně, ale pouze ve dne, ne v noci. „Chtěli bychom zřejmě ještě jedno místo na Modravě na Šumavě, kde je v turistické sezoně také hodně turistů, lyžařů. Jinak je tam ale malá hustota obyvatel,“ dodal radní. Kraj se bude snažit hledat peníze na zlepšení dostupnosti záchranné služby v této oblasti.

V Plzeňském kraji je podle ředitele Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Romana Svitáka nyní 22 výjezdových míst. Stanoviště v Konstantinových lázních má po měsíci provozu průměr téměř dva výjezdy na den. „A to není plná sezona, předpokládáme, že pak bude výjezdů více,“ uvedl Sviták.
Celkem pracuje na ZZS Plzeňského kraje na 700 lidí - lékařů, sester a záchranářů, řidičů, techniků i administrativních pracovníků. Kromě výjezdových míst spadají pod ZZS také lékařské pohotovosti. Záchranná služa má momentálně 42 lékařů. Její provoz přijde ročně na 330 milionů korun, ze dvou třetin provoz hradí příspěvky zřizovatele - Plzeňského kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?