Plzeňský kraj pořídí pro dvě své nemocnice CT přístroje

14. 5. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Dva nové počítačové tomografy (CT) pořídí letos do svých akutních nemocnic Plzeňský kraj. Nemocnice ve Stodu na Plzeňsku a v Rokycanech dosud tento přístroj nemají a jejich pacienti musí pro přesnější diagnostiku jezdit do nemocnic v okolí.


Ostatní nemocnice akutní péče, které patří Plzeňskému kraji, už tomografy mají.

„Nemocnicím ve Stodu a Rokycanech pořizujeme standardní typ CT, jaký se vyskytuje v obdobných zařízeních okresního typu. Od koupě dvou přístrojů najednou si slibujeme, že výsledná cena bude velmi příznivá,“ řekl ČTK hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Václav Šimánek. V Klatovech podle něj stálo nové CT před dvěma lety 12,5 milionu, nyní se chce kraj dostat s cenou pod deset milionů korun za jeden přístroj.

CT lékařům umožňuje prohlédnout velmi detailně a přehledně vnitřní orgány, což na klasickém rentgenovém snímku nelze. Díky tomu se zpřesní a zrychlí diagnostika, a tedy i léčba. V případě nemocnic ve Stodu a Rokycanech vyšetření zdržují čekací doby na CT v okolních nemocnicích.

„Pokud se nejedná o akutní stav, je někdy čekací doba na tomografické vyšetření v jiné nemocnici i tři týdny. To samozřejmě pacientovi neprospívá, podobně jako samotný převoz,“ řekl primář interny stodské nemocnice Roman Tytl.

Interna přístroj využije až ze 60 procent, zejména k vyšetření mozkových příhod, onemocnění plic, srdce, ledvin a dalších vnitřních orgánů. Využijí jej také chirurgové k přesnější diagnostice zlomenin, u úrazů hlavy nebo u náhlých příhod břišních. V menší míře poslouží CT také gynekologům.

Kromě přesnější a rychlejší diagnostiky si nemocnice slibují i nemalé úspory, protože odpadnou neekonomické transporty pacientů za vyšetřením do jiných nemocnic. Na takové vyšetření totiž musí pacienta v sanitce odvážet řidič a doprovázet ošetřovatel. Například stodská nemocnice s 212 lůžky spočítala ekonomický přínos na víc než tři miliony korun ročně, řekl její ředitel Alan Sutnar. Nemocnice ročně plánuje provést na CT až 1500 vyšetření. Přístroj by měla mít od listopadu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?