Plzeňský kraj předloží VZP analýzu zaměření nemocnic a výkonnosti

19. 6. 2013 7:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Plán specializace nemocnic jen na některé obory plus analýzu jejich výkonnosti předloží Plzeňský kraj do měsíce Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP). Z ní vyjdou úspory jednotlivých zařízení, která mají letos dle úhradové vyhlášky na péči o osm procent méně než v roce 2011.


Uspořené peníze zůstanou v regionu například na úhrady lůžek pro starší občany, jejichž počet v kraji roste, i na růst pacientů, který letos eviduje nová Klatovská nemocnice. Po pracovním jednání to ČTK řekli ředitel VZP Zdeněk Kabátek a krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD). Podle nich byl dnešek začátkem diskuze o koncepci zdravotnictví až na deset let dopředu.

„Rozhodně to nebude o omezování lůžek. Snažíme restrukturalizovat péči. Moc dobře víme, že v budoucnu bude růst počet seniorů. Chceme přeskupit ta lůžka tak, abychom se o ně postarali a vraceli je zpět do života,“ uvedl Šimánek. V současné době má kraj asi 200 lůžek ve dvou velkých léčebnách dlouhodobě nemocných v Horažďovicích a Plané a zhruba 70 lůžek ve čtyřech nemocnicích. „Budeme jednat, aby se počet navýšil,“ uvedl. Podle Šimánka by se kraj chtěl dostat k číslu 400.

V Klatovech kraj s VZP jedná o dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péči (DIOP), která bude navazovat na intenzivní péči. „Pacientům chybí přechod z intenzivního lůžka k domovu,“ uvedl Šimánek. DIOP má zatím z krajských nemocnic jen klatovská, kde se podařilo nasmlouvat pět lůžek. „Chceme to rozšířit a budoucna by je měly zajišťovat další nemocnice s akutní péčí,“ uvedl. Prostory v nemocnicích jsou. „Lůžkům DIOP jsem připraven jít velmi aktivně naproti, tam to má smysl. Dnes jsme viděl, jaká je tam péče o naše klienty a vím, že je přetlak poptávky,“ uvedl Kabátek. Připustil jednání o benefitech nové Klatovské nemocnici, kde letos vzrostl počet pacientů o 11 procent a porodů o 40 procent.

„K dalším jednáním musí nemocnice zanalyzovat strukturu zdravotních služeb z hledisek ekonomického i kapacit VZP i ostatních pojišťoven v regionu,“ uvedl Kabátek. V diskuzi s krajem chce najít řešení, které zajistí dostupnost i kvalitu péče s tím, že jedno oddělení nebude existovat ve dvou blízkých zařízeních. Po restrukturalizaci nemocnic by peníze zůstaly u zřizovatele v regionu. „Jde o jedinou cestu k úsporám. Pokud nemocnice výrazně snižuje produkci v dětském nebo porodnici, jako v Rokycanech, tak jsme připraveni redukovat úhradu za klienty, ale celková úhrada zůstane stejná,“ uvedl Kabátek.

Všechny nemocnice, které zřizují kraje a města, jsou podle Šimánka vinou systému zdravotnictví ve ztrátě. Plzeňský kraj je bude letos dotovat 190 miliony Kč, „bez nichž by nepřežily“. Dle Kabátka nemůže nyní VZP změnit systém úhrad, protože nemá na účtech disponibilní zdroje. Zahájené kroky VZP a kraje mají ztráty snižovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?