Plzeňský kraj rozmísťuje veřejně přístupné defibrilátory

23. 7. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Západočeští záchranáři spolu s Plzeňským krajem zahájili pilotní projekt, který zajišťuje přístup veřejnosti k automatickým externím defibrilátorům (AED). Na území kraje se jich nyní nachází dvacet. Součástí projektu je i osvětová kampaň.


Záchranáři chtějí docílit většího povědomí společnosti o základních resuscitačních postupech, včetně použití AED.

Podpora dispečera

„Tento přístroj je schopen rozpoznat srdeční aktivitu a laického zachránce vede v případě potřeby, a to krok po kroku, hlasitými hlasovými pokyny k provedení defibrilace, kterou postižený s náhlou zástavou oběhu potřebuje co nejrychleji,“ uvedl mluvčí záchranné služby Plzeňského kraje Václav Ondra.

Laický zachránce se může spolehnout i na podporu dispečera tísňové linky 155. Ten se v případě použití AED informuje na stav postiženého a ještě během hovoru vysílá na místo nejbližší posádku záchranné služby s lékařem. Na místo události se musí dostavit i majitel AED.

Srdce s bleskem

Majiteli externích defibrilátorů totiž nejsou pouze záchranáři, ale i soukromé subjekty, například soukromé ordinace. Místa, kde mohou občané AED využít jsou pro lepší orientaci viditelně označena samolepkami. Jedná se o bílé srdce, které protíná blesk, umístěné v zeleném poli.

Externí defibrilátory jsou k dispozici například na Krajském úřadě, v Městské knihovně v Lochotíně, u některých sborů dobrovolných hasičů, ve třech domovech pro seniory a jeden má k dispozici i Horská služba Šumava.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?