Plzeňský kraj schválil lidem další náhrady regulačních poplatků

14. 7. 2009 9:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Radní Plzeňského kraje schválili dary na proplacení regulačních poplatků, které museli uhradit lidé v krajských nemocnicích. Za květen je to 580.000 korun, řekl ČTK krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD). Kraj vydává občanům peníze za poplatky ve svých zařízeních od února...


dosud téměř 2,6 milionu Kč. Kompenzace schvaluje za každý měsíc zvlášť.

„Ty objemy jsou nižší, než jsme předpokládali. Díky elektronickému systému Virtuos, který máme na krajském úřadě, je to fungování systému kompenzací naprosto bezchybné,“ dodal. Podle něj využívají náhrady zejména starší občané.

Oproti únoru jsou květnové kompenzace o 105.000 korun vyšší.

Nejvyšší byly zatím za březen, kdy lidé požádali o proplacení 770.000 korun. Za čtyři měsíce neuspokojili radní 148 žadatelů. Většinou kvůli tomu, že žadatelé chtěli uhradit poplatky z jiných než krajských zařízení, což by bylo protizákonné.

„Kraj může uhradit poplatky jen těm pacientům, kteří navštíví jeho zařízení,“ uvedla hejtmanka Milada Emmerová. Podle ní se stále objevují výtky lidí, kteří chtějí, aby dostávali náhrady také za návštěvu privátního lékaře, fakultní nemocnice nebo psychiatrické léčebny. Pokud někomu chybělo číslo účtu nebo adresa, vyzvali ho pracovníci krajského úřadu k doplnění údajů.

Regulační poplatky zpětně proplácí kraj pacientům, kteří je po ošetření, hospitalizaci nebo nákupu léků v krajem vlastněných zdravotnických zařízeních uhradí a následně podají písemnou žádost. V letošním rozpočtu sociální demokraté, kteří kraj od podzimních voleb řídí, vyčlenili na poplatky 30 milionů korun. V kompenzacích bude kraj pokračovat dále, radní je budou stále schvalovat každoměsíčně.

Stejně jako v únoru, také v květnu převažují lidé, kteří chtějí poplatky poslat složenkou přes poštu. Podle pravidel kraj po schválení radou odešle okamžitě peníze posílané bankovním převodem. Lidé, kteří si nechají peníze poslat složenkou, mohou podle celkové částky na sumu čekat, pokud by chtěli vrátit jen základní poplatek 30 korun, mohou čekat až do konce roku. Částky se postupně sčítají.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?