Plzeňský kraj zaplatí záchranářům za dlužné příplatky 1,3 milionu

24. 9. 2010 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Bezmála 1,3 milionu korun bude stát Plzeňský kraj smírné řešení sporů na Zdravotnické záchranné službě Plzeňského kraje. Víc než dvě desítky zdravotníků se soudně domáhaly osobních příplatků, které jim v letech 2006 až 2008 odebralo bývalé vedení záchranky.


Některé případy už kraj u soudu prohrál. Radní se dnes rozhodli o uvolnění peněz z rezervního fondu záchranné služby na zaplacení už prohraných soudních sporů a na mimosoudní vyrovnání zbývajících žalob, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

Celkem 22 zaměstnanců dostane od 31.000 do 58.000 korun, uvedl. „Myslíme si, že finanční prostředky, které na to byly vynaloženy, byly zbytečné, že tento problém se měl řešit jinak a dřív,“ konstatoval. Mimosoudní dohodu, kterou vítají i sami zaměstnanci záchranky, doporučili vedení kraje také právníci.

Spory nastaly po plošném snižování a později odebrání osobních příplatků na plzeňské stanici za minulého vedení kraje a bývalého vedení záchranné služby. Záchranáři u soudu tvrdili, že o peníze přišli neoprávněně, bývalé vedení záchranky argumentovalo mimo jiné nedobrou ekonomickou situací.

Nový ředitel záchranné služby Roman Sviták, který do funkce nastoupil letos v létě, si vyřešení vleklého sporu vytkl jako jeden ze svých prvních úkolů. Výsledná suma u mimosoudního vyrovnání byla kompromisem mezi požadavky zaměstnanců a návrhem kraje, řekl ČTK.

„Všechny spory jsou zastaveny a ukončeny,“ doplnil. Z lidí, kteří se peněz domáhali u soudu, podle něj až na jednoho člověka všichni dál pracují u záchranné služby. Sviták i vedení kraje je přesvědčeno, že dohodou končí spory na záchrance.

Kromě peněz na vyřešení sporů dnes radní odsouhlasili pro záchranáře nákup pěti defibrilátorů a záložního agregátu. Pořizovací cena defibrilátorů by měla být kolem půl milionu korun, stejně jako cena agregátu. Záchranku čeká zřejmě v příštím roce stavba nového sídla s centrálou, dispečinkem a výjezdovým místem v Plzni, která přijde až na 100 milionů korun, uvedl Grüner.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?