Plzeňský kraj zvažuje spojení svých tří nemocnic s akutními lůžky

26. 3. 2019 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Plzeňský kraj zvažuje, že spojí tři své nemocnice s akutní lůžkovou péčí - klatovskou, domažlickou a stodskou. Získal by tím pro všechna tři zařízení více peněz od zdravotních pojišťoven. Kraj by zrušil svůj zdravotnický holding, kteří řídí všech šest nemocnic včetně dvou zařízení pro dlouhodobě nemocné a akutní Rokycanskou nemocnici. Jeho manažeři by přešli do vedení nově vytvořeného subjektu. Mimořádná krajská rada ale zahájení kroků směřujících k fúzi odložila. Řekl hejtman Josef Bernard (ČSSD).


"Dnes jsme to stáhli z jednání, musíme udělat analýzu (ekonomických přínosů a fungování). Není to jisté, je to zatím diskuse," uvedl hejtman. Analýza by měla být podle něj hotová nejpozději do konce letošního roku. Hejtman zvažuje i zapojení Rokycanské nemocnice, čtvrté akutní lůžkové nemocnice kraje, jež je podle podle vedení kraje jediná, která si nevydělá ani na mzdy. Kraj s ní ale ve své síti počítá a letos tam investuje do kotelny a nových lůžek desítky milionů korun.

Dalším velmi důležitým aspektem fúze jsou podle něj zásadně rozdílné platby u pojišťoven pro jednotlivá krajská zařízení. "V jedné nemocnici (v Domažlicích) teď nedostáváme peníze od pojišťoven kvůli tomu, že tam děláme málo výkonů, a ve druhé nemocnici (v Klatovech) nedostáváme peníze kvůli tomu, že tam dostáváme hodně výkonů," uvedl hejtman. Pokud se nemocnice spojí v jeden právní subjekt, mohl by mít průměrnou hladinu výkonů, což by mohlo zdravotnickým zařízením, tedy kraji, přinést od pojišťoven asi 20 milionů Kč navíc.

Třetím důvodem, kvůli němuž kraj zvažuje fúzi, je fakt, že akreditaci na vzdělávání mladých lékařů má jen Klatovská nemocnice, nedávno o ni požádala také Rokycanská nemocnice. V rámci jednoho zařízení by pak mohli lékaři působit i v Domažlicích a Stodu, uvedl hejtman.

Na hospodaření všech šesti zdravotnických zařízení dnes dohlíží krajská akciová společnost Nemocnice Plzeňského kraje, dříve Zdravotnický holding Plzeňského kraje. Vedou ji od roku 2017 čtyři krizoví manažeři, kteří razantně snižují ztráty všech akutních nemocnic, v nichž zároveň působí jako členové představenstev. Mezi lety 2017 a 2018 klesl propad z 330 milionů zhruba na 260 milionů Kč.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?