Plzeňští lékaři dál bojují proti babyboxu

25. 2. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
První babybox v Plzni by se měl 8. března objevit na Poliklinice Denisovo nábřeží, a. s. Veřejnost je babyboxům převážně nakloněna. Většina lidí zastává názor, že je lepší, i když třeba neetické, že matka odnese dítě do boxu, než aby ho hodila do popelnice nebo zabila. Jenže odborníci, neonatologové, kteří jako první mají hledět na záchranu života malého človíčka, jsou zarytě proti.


V první linii pomyslného plzeňského odboje proti babyboxům stojí primář neonatologie Fakultní nemocnice v Plzni Jiří Dort a primář dětského oddělení Mulačovy nemocnice v Plzni Jiří Liška.

OTÁZKA: Proč jsou podle vás babyboxy špatné?

J. L. Pediatrická společnost opakovaně žádala ministerstvo zdravotnictví i ministerstvo práce a sociálních věcí o certifikaci babyboxů. Dosud neobdržela žádné kladné vyjádření. To znamená, že babybox není schválen jako prostředek zdravotnické techniky.

OTÁZKA: Co tedy podle vás může dětem uvnitř boxů hrozit?

J. D. Plynou z toho všechna možná rizika jako přehřátí, podchlazení či udušení. Stačí se podívat do zkušeností ze zahraničí.VNěmecku nyní probíhá soudní proces kolem dítěte, které tam umrzlo. Další z něj vypadlo. Zvedla se tam vlna odporu odborné veřejnosti. Vzápadní Evropě prostě boxy končí.

J. L.VHolandsku bylo referendum, které se vyslovilo pro zákaz babyboxů. Zakázali je ve Velké Británii a Francii. Rakousko čelí žalobě u mezinárodního soudu pro porušování práv dítěte v souvislosti s babyboxy.

OTÁZKA: A není lepší odložit dítě do schránky než ho hodit do popelnice? Není větší šance, že přežije tam než někde ve sněhu?

J. D. To je ta filozofie: Kdyby jedno jediné dítě bylo zachráněno! To je trik! Kolik dětí zemře v autech na silnicích? Řekněme stovka? S touto filozofií bychom nutně museli zakázat, aby děti jezdily autem. Nezachráníme jedno, ale sto dětí za rok!

OTÁZKA: Dobře, ale minimalizují se tím rizika úmyslného zabití.

J. D. Děti babyboxy opravdu před zabitím nezachraňují. Jsou jiné typy žen, které dítě zabijí, a jiné, které ho odloží, např. tím, že ho dají k adopci, ať už je to jakýmkoliv způsobem. Babybox je jako přežitek ze středověku, kdy se děti odkládaly do klášterů.V dnešní době, kdy je zcela zavedený institut utajovaného porodu v zabezpečeném prostředí zdravotnického zařízení, je to naprostý přežitek, krok zpátky v civilizaci. Nechceme vést ženy k tomu, aby rodily doma bez jakéhokoliv zajištění, s ohrožením vlastního života a života dítěte.

Vzpomeňte na současný soudní proces s porodní asistentkou, která prováděla porod doma bez zajištění bezpečnosti. Dítě je nyní těžce postižené.

OTÁZKA: Přesto, pokud žena prostě do porodnice nepůjde a porodí doma s tím, že dítě nechce, nemůže přece jen babybox jako krajní řešení situace pomoci? Chápu, že to není etické, že schránky svádí odložit dítě i matky, které by dítě jinak daly bezpečně k adopci, ale proč je to tak hrozné?

J. L. Já vám k tomu přečtu stanovisko ministerstva zdravotnictví z 30. srpna 2010, které předcházelo kolokviu vlády. To se vyloženě vyslovilo proti babyboxům. Cituji: „V současné době je vČRv provozu 38 babyboxů, v nichž bylo od roku 2005 umístěno 32 dětí.Vsoučasné době je ministerstvu práce a sociálních věcí znám osud pouze 12 z nich, není znám osud 20 dětí.

OTÁZKA: Není ale například pro týrané dítě lepší, že se dostane pryč od svých tyranů?

J. D. Představte si situaci, že to dítě například rodiče jako pomstu bývalému partnerovi strčí do babyboxu. Dítě, které je už větší, vnímá svět, zavřete do krabice. Někdo cizí ho z ní vytáhne.Adítě, které je plně fixované na rodiče, se ocitne mezi cizími lidmi v cizím prostředí, a nevrátí se jen tak k rodičům, i kdyby to udělali jen v rozrušení. Následuje zdlouhavý proces. I to je týrání! Co se týká týraných dětí, to musí vyjít najevo. Každé dítě musí být registrováno u praktického lékaře. Každý lékař je povinen jakékoliv známky týrání ohlásit.

OTÁZKA: V poslední době ale vyšly na veřejnost dva otřesné případy týrání dětí v rodinách v ČR, a lékař buď nezasáhl nebo nezasáhla sociálka…

J. D. Všechno může selhat, může selhat lidský faktor. Není to jednoduchá věc. Pro dítě je přijatelnější, když absolvuje proces odebrání od rodičů, než když ho někdo zavře do krabice. Z toho musí mít trauma na celý život.

J. L. Nedávno bylo v tisku, že se jedna matka rozešla s partnerem. Byla smutná a pak uviděla babybox a najednou měla řešení své situace. Vyndala dítě z kočárku a dala jej do babyboxu. Tak to můžeme dát rovnou na náměstí krabici a děti se tam budou odkládat centralizovaně! Nehodí se vám? Tak ho odložte!

To přece není možné!

OTÁZKA: Podle vás se tedy vložením do schránky dítě snižuje na věc?

J. L. To rozhodně! Nedávno se na komisi pro zdravotnictví Magistrátu města Plzně uskutečnilo jednání o babyboxech. Komise pouze konstatovala, že box bere na vědomí, a to jen proto, že není možné zasahovat či ovlivňovat aktivity obchodní společnosti, kterou Poliklinika je.

Kde to jsme? Komise nesouhlasí, ale obchodní společnost si může dělat, co chce!

OTÁZKA: Odborníci nesouhlasí, komise nesouhlasí, ale nic s tím dělat nelze. Nebo ano?

J. L. Muselo by to dopadnout jako v zahraničí, že by se veřejnost v referendu postavila proti. Nebo se bude jednat, až skončíČRpřed soudem. Prostě se jako vždy čeká na průšvih. Až se něco stane, pak se teprve bude jednat! Pediatrická i neonatologická společnost jsou proti babyboxu!

J. D. Hlavně je špatné, že se stále hovoří, že babyboxy děti zachraňují, že to tak média prezentují. To je ale falešná představa.Opolovině z nich ani nevíme, kde skončily! Média by měla veřejnosti hlavně ukazovat bezpečné cesty, utajované porody, aby děti byly skutečně zachráněny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?