Plzeňští lékaři: Ženy pracují stejně dobře jako muži

3. 3. 2009 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Ženy jsou stejně dobrými doktory jako muži. Na tom se shodují všichni oslovení plzeňští lékaři. Prohlášení prezidenta ČLK, že ženy jsou jedním z faktorů, který stojí za krizí českého zdravotnictví hned za stárnoucí populací lékařů, všechny pobouřilo. "Výrok nechci komentovat. Na naší klinice pracuje spousta žen lékařek a musím říci, že jsou velmi cílevědomé," uvádí přednostka Oční kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Renata Říčařová...


„Domnívám se, že se rozhodně nedá z hlediska kvality zdravotní péče rozlišovat péče poskytovaná lékařem nebo lékařkou. Pan Kubek patrně žije v dobách patriarchátu a měl by se nad svými vyjádřeními zamyslet, a to nejen z hlediska rovnosti pohlaví. Jako by jedním dechem říkal, že muži lékaři se dostatečně nevěnují péči o rodinu, což je tvrzení, které určitě mnohé muže netěší,“ vyjádřila se k výroku šéfa lékařů ředitelka FN Jaroslava Kunová.

Dodává, že ve zdravotnictví je mnoho manželských či partnerských párů a je pochopitelné, že se musí v péči o rodinu oba partneři střídat. „Žena, která chce být dobrou lékařkou, jí určitě být může, i když musí profesně dohnat, co ztratila tím, že zůstala určitou dobu s malými dětmi na mateřské dovolené,“ dodává Kunová.

Svých kolegyň se zastává i přednosta Gynekologicko - porodnické kliniky FN Zdeněk Rokyta. „Je pravda, že žen ve zdravotnictví přibývá, sleduji to podle studentů. Současná situace je tak půl na půl. Nemyslím ale, že tím by se kvalita zhoršovala. U nás na klinice nyní na pozici lékaře pracuje 14 žen a 37 mužů, nikdy bych si ale nevybíral zaměstnance podle pohlaví, záleží na kvalitách člověka, a to se musí posuzovat jednotlivě,“ tvrdí Rokyta.

Doplňuje, že ženy si právě kvůli péči o rodinu vybírají spíše interní obory. V chirurgických a tedy časově náročnějších oborech je zase více mužů.

Čtyřicet let praxe v medicíně má za sebou lékařka hematologie Mája Švojgrová.“Ženské lékařky to mají těžší, protože pořídit si chůvu z lékařského platu je docela problém, ale rozhodně to neznamená, že by byly horšími odborníky. Většinou to řeší tak, že si vyberou menší obor, kvalitou své práce se ale mužům vyrovnají,“ míní Švojgrová.

Michaela Kunešová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?