Očkování proti pneumokokům pojišťovny prý hradit nemohou

12. 1. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Očkování dětí proti pneumokoku nemůže být podle České lékárnické komory hrazeno ze zdravotního pojištění. Na vině je prý Státní ústav pro kontrolu léčiv, který údajně postupoval v rozporu se zákony a způsobil, že pojišťovny nyní nemohou vakcíny proplácet.


Očkování dětí proti pneumokokům má být od ledna zadarmo, jenže ještě dříve, než si na novinku stihli rodiče a lékaři zvyknout, vyskytly se první vážné komplikace. Česká lékárnická komora totiž tvrdí, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) měl vést správní řízení o stanovení úhrad pro vakcíny Synflorix a Prevenar. To je podle komory podmínkou pro zařazení očkovacích látek do seznamu hrazených přípravků.

„Paradoxní je, že řízení o úhradě má vést právě Ústav. Těžko vysvětlit, jak se mohl dopustit takové chyby. Po loňském neoprávněném nakládání s osobními údaji občanů jde o další porušení zákona ze strany tohoto úřadu,“ uvedl v tiskovém prohlášení prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Podle něj pojišťovny za této situace nemohou vakcíny proplácet a rodiče by si měli očkování hradit i nadále sami. Jenže SÚKL takovou kritiku odmítá a tvrdí, že postupoval v souladu s platnými zákony.

SÚKL: komora šíří poplašné zprávy

Podle SÚKL k žádnému porušení zákona nedošlo a lékaři dostanou za vakcíny normálně zaplaceno. Úhrada je totiž podle něj zajištěna lékaři ze zákona, v rámci platby za lékařský výkon.

„Přípravky Prevenar a Synflorix jsou při dodržení výše uvedených podmínek hrazeny v rámci zdravotního výkonu (nikoli při výdeji na recept) ze zdravotního pojištění. U těchto přípravků úhradu ze zdravotního pojištění nestanovil SÚKL. Úhrada je stanovena přímo zákonem,“ obhajovala pro Zdraví.Euro.cz postup SÚKL jeho mluvčí Veronika Petláková.

Podle ní nebylo nic zanedbáno a Ústav postupoval tak, jak má. „Státní ústav pro kontrolu léčiv již na konci roku 2009 konzultoval změny ohledně očkování proti pneumokokovým infekcím se zdravotními pojišťovnami a zástupci Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost,“ doplnila mluvčí s tím, že jednání komory chápou jako šíření poplašné zprávy.

Ta si ale trvá na svém, chybu by měl podle ní SÚKL co nejdříve napravit.

Ministerstvo vyzývá lékaře: Očkujte, peníze dostanete

Celoplošné očkování dětí do jednoho roku věku proti pneumokokům plně hrazené z pojištění odsouhlasili čeští zákonodárci v říjnu s platností od 1. ledna 2010. Až do konce loňského roku kupovali rodiče vakcínu v lékárně sami na recept a pak museli jít s dítětem na očkování.

Od ledna mají dostat děti očkovací látku včetně aplikace přímo v ordinaci svého lékaře. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková v pátek vyzvala lékaře, ať očkují děti do jednoho roku věku proti pneumokoku. Někteří očkovat nechtěli, tvrdili, že musejí na vakcínu sami doplácet.

Podle ministerstva to není pravda. Peníze od pojišťovny podle něj dostanou dřív, než je splatná jejich objednávka u distributora.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?