Po reformě bude hlavní roli hrát pacient, tvrdí Kubinyi i Julínek

26. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Klíčovým článkem v českém zdravotnictví by se po případné reformě měl stát pacient, který dostane mnohem více informací o péči i nákladech. Ve svých návrzích koncepce to tvrdí ministr Kubinyi i jeho stínový kolega z ODS Tomáš Julínek. Oba materiály také počítají s tím, že by si lidé měli u lékařů připlácet...


PRAHA -

Oba dokumenty směr reformy nastiňují, neobsahují konkrétní výpočty a postupy. Senátor Julínek koncepci nazvanou Modrá šance - Chtít zdraví zveřejnil v červnu, Kubinyi představil práci svého týmu ve čtvrtek. Jeho materiál je podrobnější a shrnuje i případné kroky, které je nutné podniknout.

Podle Kubinyiho koncepce by si mohl pacient na péči připlácet ročně jen do určité výše. Za to by mohl platit nižší zdravotní pojištění. Platil by si také mimostandardní péči. Do ní by patřila například léčba běžných nemocí, jako je nachlazení. Standardní péče by byla hrazena všem ze zdravotního pojištění.

Princip solidarity nezavrhuje ani Modrá šance, i když tento termín považuje za „nesprávný a pokrytecký“. Vzájemnou podporu občanů proto nazývá „přerozdělením peněz či subvencováním osobního účtu“. Aby byla péče dostupná všem, vybrané veřejné zdravotní pojištění na krytí neodkladné a nákladné péče by se podle Julínka přerozdělovalo na osobní účty občanů. Na ně by mohlo putovat i připojištění.

Účty by vedly zdravotní pojišťovny, které by nabízely lidem několik zdravotních plánů. Lišily by se například způsobem hrazení péče nad rámec veřejného pojištění, mírou spoluúčasti či bonusy za preventivní prohlídky a životní styl. Občan by si vybral plán, který by mu nejvíce vyhovoval. Kubinyiho tým tvrdí, že Modrá šance „výrazně posiluje role pojišťovny na úkor pacienta, který má omezený výběr zdravotnických služeb“.

Stínový ministr chce nastavit podmínky tak, aby se rozvíjela zdravotnická zařízení, která nabízejí kvalitní služby za odpovídající ceny. Poskytovatelé by se tak měli podle Julínka snažit svůj výkon zlepšit nebo opustit trh. Informace o kvalitě

péče v jednotlivých zařízeních by rád zveřejňoval i Kubinyi. Síť zdravotnických zařízení by vylaďoval podle potřebnosti jednotlivých medicínských oborů.

Obě koncepce navrhují propojení zdravotního pojištění s nemocenským. Stát by měl také platit akutní péči. Občan by rovněž měl přístup k údajům o svých výdajích za zdravotní péči.

O potřebnosti reformy je přesvědčeno 86 procent lidí v ČR. Vyplynulo to z výzkumu, který se uskutečnil v osmi zemích Evropy. Z dotázaných jsou Češi nejvíc přesvědčeni o tom, že by v cizině dostali lepší péči než ve vlasti. Myslí si to dvě třetiny občanů. Stejný počet lidí tvrdí, že má dostatečnou možnost výběru lékaře. Jen 28 procent Čechů se domnívá, že má dost informací o léčbě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?