Po unikátní léčbě nemusí už žena mít kyslíkový přístroj

3. 7. 2013 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve Fakultní nemocnici Motol pomohli lékaři unikátní léčbou ženě, která kvůli potížím s dýcháním byla trvale upoutaná na lůžko a bez kyslíkového přístroje nemohla dýchat. Tělo ženy napadl její vlastní imunitní systém a ve výstelce plic se hromadila hmota, která bránila jejich fungování. Ženě hrozila smrt udušením. Dva měsíce po zákroku je ale fit a plánuje, že se vrátí do zaměstnání.


Primář pneumologické kliniky František Petřík novinářům řekl, že unikátní na léčbě bylo její provedení. Bylo nutné odpojit plíce, zavést pro ně mimotělní okysličování krve, přičemž srdce normálně fungovalo dál. Plíce se promývaly zhruba osm hodin fyziologickým roztokem ohřátým na teplotu těla.

Pětačtyřicetiletou ženu postihlo vzácné onemocnění, plicní alveolární proteinóza, kterou má jen šest lidí z milionu. Ve výstelce plicních sklípků se hromadí bílkovina, která narušuje schopnost plic k výměně plynů. S rozvojem obtíží nemocní ztrácejí schopnost dýchat sami.

Žena dřív kouřila, nemoc podle Petříka ale s kouřením nesouvisí. Od loňského dubna u ní narůstala dušnost při námaze a kašel, přidaly se bolesti kloubů. Po čase ženu dušnost trápila i v úplném klidu, trvale byla upoutána na lůžko, sycení krve kyslíkem bylo velmi špatné, objevily se známky srdečního selhávání.

Devátý den po zákrok byla žena odpojena od ventilátoru, jedenáctý den přeložena z kliniky anestezie a resuscitace na plicní kliniku a 21. den byla propuštěna domů s tím, že už vůbec nepotřebuje kyslíkový přístroj. Dva měsíce od výkonu je bez přístroje, nekašle, chodí na procházky, uklízí, vaří a vypere.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?