Po vstupu do EU zubaři podraží

11. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněm stomatologické komory přijal strategii svého působení až do roku 2005, tedy co právě dělat v tomto období, kdy se ČR připravuje ke vstupu do EU...


Po vstupu České republiky do Evropské unie bude zubní péče dražší. Právu to řekl v průběhu víkendového sněmu České stomatologické komory v Nymburce prezident komory Jiří Pekárek.

„Už nyní se zubní lékaři musí na celou situaci připravit. Znamená to dovybavit své ordinace podle toho, jak je běžné v zemích EU. V první řadě půjde o nové rentgeny, dále čističky vody a podobně.

Náklady každého stomatologa na takovéto úpravy budou přibližně 300 000 korun a to se samozřejmě promítne do cen nadstandardních služeb,“ řekl Pekárek. Informoval, že pacient vždy bude mít volbu a na základě dostatku informací od lékaře se bude moci rozhodnout.

„Buď bude mít péči plně hrazenou na zdravotní pojištění a nezaplatí tedy nic, anebo si na nadstandard připlatí. Částky budou vyšší než dnes,“ řekl Pekárek. Po vstupu do EU zubní lékaři - ti, co vyjdou ze škol - už nebudou mít titul MUDr., tedy všeobecného lékaře, ale jiný, který bude více vyjadřovat jejich profesi.

Pekárek ale neuvedl, jaký titul to bude. Sněm stomatologické komory přijal strategii svého působení až do roku 2005, tedy co právě dělat v tomto období, kdy se ČR připravuje ke vstupu do EU a kdy by do EU vstoupit měla.

„Jestliže se zvýší ceny za nadstandardní materiály a postupy, pak to bude stejné jako v celé společnosti, protože i v jiných oborech půjdou ceny nahoru. Nějakých dramatických skoků se však obávat v zubní péči nemusíme,“ uzavřel Pekárek.

Václav Pergl, Právo, 11.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?