Po zrušení záchytek končí opilci u lékařů

2. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V nemocnicích a v péči strážníků končí nyní opilci tam, kde před léty zrušili v rámci úsporných opatření speciální zdravotní záchytné stanice. "Zrušení záchytky z nás udělalo nedobrovolné taxikáře..."


V nemocnicích a v péči strážníků končí nyní opilci tam, kde před léty zrušili v rámci úsporných opatření speciální zdravotní záchytné stanice. „Zrušení záchytky z nás udělalo nedobrovolné taxikáře,“ postěžoval si Právu jeden z náchodských strážníků.

Náchod totiž patří mezi ta města, kde už záchytku nemají. Problém je ovšem v tom, že zmizely jen záchytky, nikoliv opilci. V Náchodě, pokud je třeba nějakého opilce uklidnit, tak ho vozí městská policie nejčastěji domů.

„Jet s ním na nejbližší záchytku, která je až v Hradci Králové, znamená problém. Musí mít předepsanou eskortu, a lidí máme málo,“ dodal náchodský městský policista. Podroušeného klienta, kterému by hrozilo například nebezpečí podchlazení, se policisté snaží bezpečně předat někomu z rodiny.

„Vlastně jim děláme jakési taxikáře. Cestu jim nemůžeme ani naúčtovat, žádné tarify na to nemáme,“ dodal. Záchytky však nejsou ani ve všech krajských městech.

V Liberci na internu

V Liberci se například těžce opilí lidé vozí přímo do nemocnice na interní ambulanci.

„Nadšení z toho pochopitelně nejsme, protože to rozhodně není v pořádku. Záchytka by se nám hodila, máme tu velký provoz a blokuje se tím hodně místa. Někteří opilci se vozí na chirurgii, pokud jsou třeba pobití, a když nemáme volno my, tak nám vypomáhá ipsychiatrie. Za letošní rok jsme jen u nás na interně měli zatím kolem 130 lidí, s chirurgií a psychiatrií to ale bude mnohem víc,“ líčí primář všeobecné interny liberecké nemocnice Jan Nedvídek.

Největší problém není podle něj na lůžkovém oddělení, ale právě vždycky už na ambulanci. „Náš personál si to v uvozovkách někdy pěkně vyžere, když se třeba opilci perou nebo zvrací a oni je přitom musí vyšetřit, jestli nemají třeba cukrovku. Navíc se tam kolem točí i spousta jiných lidí. Teď v zimě ale nemůžete nechat opilce v parku, aby se vyspal, v létě je to o něco snazší,“ dodal primář.

Záchytku nemá ani Olomouc. Pro potřeby celého Olomouckého kraje slouží záchytná stanice Nemocnice ve Šternberku. Od Nového roku se jejím zřizovatelem stane Krajský úřad v Olomouci.

Patnáct set za noc

V jiných krajských městech si zatím záchytné stanice zachovali. Tak jako v Plzni, Českých Budějovicích nebo v Jihlavě slouží ale prakticky celému kraji. Plzeňská záchytka má například jen deset lůžek, ale pro akutní případy to stačí.

„Ono to zase není tak málo, je to stejně jako v Praze,“ řekl ředitel zmíněného zařízení Jaroslav Zimmermann, který zatím otázku, kam s přebytečnými alkoholiky, řešit nemusel.

„A to i přesto, že počet našich klientů stoupá. Teď jich u nás přespí asi tisíc za rok, tedy skoro tři za den. Před dvěma lety to ročně nebyla ani pětistovka.“ Nejvíce tu prý měli najednou asi osm lidí. „A pokud bychom měli skutečně obsazeno? Asi by se dotyčného musela ujmout jiná záchytka nebo nemocnice,“ dodal lékař. Deset zdejších lůžek je rozděleno do pěti pokojů, ceny jsou jako v několikahvězdičkovém hotelu. „Patnáct set korun za noc. V ceně je vyšetření, zdravotní dohled, lůžkoviny, něco samozřejmě stojí režie. Strava v ceně není,“ zrekapituloval ředitel.

Právo, 31.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?