Počet dárců orgánů v Německu je rekordně nízký

16. 1. 2014 7:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet dárců orgánů v Německu klesl na nejnižší úroveň od roku 1997, kdy byl přijat zákon o transplantacích. Upozornila na to Německá nadace pro transplantaci orgánů (DSO) a varovala, že takový vývoj ohrožuje životy lidí, kteří na transplantaci čekají. DSO spojuje úbytek dárců orgánů se skandálem z roku 2012, kdy někteří lékaři provádějící transplantace manipulovali s daty pacientů.


V roce 2013 v Německu darovalo orgány 876 lidí, což je o 16 procent méně než v roce 2012. Počty dárců klesají ve všech oblastech Německa, nejvýraznější je ale propad v Bavorsku, kde jich meziročně ubylo 24 procent. V Bavorsku a Bádensku-Württembersku tak počet dárců klesl na méně než jednoho na 100.000 obyvatel.

Podle DSO souvisí úbytek dárců se špatným obrazem transplantací, který v Německu vyvolala aféra z roku 2012. Tehdy vyšlo najevo, že v několika nemocnicích lékaři manipulovali s daty pacientů, aby je posunuli výš na čekací listině na orgány. DSO nyní uvedla, že pokud se nepodaří důvěru v systém darování orgánů obnovit, může to ohrozit životy lidí, kteří na transplantaci čekají.

Podle údajů DSO čeká v současnosti na transplantaci zhruba 11.000 Němců, 8000 z nich potřebuje novou ledvinu. Nedostatek dárců prodlužuje dobu, kterou nemocní stráví na čekací listině. Podle zdravotnických statistik přitom denně zemřou v Německu tři lidé, kterým by transplantace mohla prodloužit život.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?