Počet lidí nakažených klíšťaty stále roste

11. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice rok od roku roste počet těch, kteří se nakazí od klíšťat a onemocní klíšťovou encefalitidou. "Loni to bylo 633 nemocných a letos, podle dosavadních výsledků, bude toto číslo překročeno...


“ uvedl Polanecký. Podle něj jsou zdrojem nemoci infikovaná klíšťata, ale také nesterilizované mléko a výrobky z něj. Na klíšťovou encefalitidu letos v ČR zemřel jeden člověk, loni tři.

Mléko jen sterilizované

„Loni se například od přisátého klíštěte nakazilo 330 pacientů, dalších šest při tom, když klíště odstraňovali. Měli oděrky na rukách a při manipulaci s klíštětem se přes ně infekce dostala do krve. Tři případy byly i z nakaženého mléka,“ řekl Polanecký a vysvětlil, že lidé často rádi pijí mléko přímo od krav či ovcí s tím, že je nesmírně zdravé. „Ve skutečnosti však ze silně poštípaných zvířat nakaženými klíšťaty se nemoc dostane do mléka, a pokud není sterilizováno, může infekce přejít na člověka. Proto bych byl opatrný při konzumaci domácího sýra od různých soukromých výrobců. Vědí sice, že mléko mají sterilizovat, ale nedodržují to,“ řekl Polanecký. Tradičně nejvíc klíšťat je na jihu Čech v povodí řek, hlavně Vltavy, ale ive středních Čechách, na jižní a severní Moravě a také v Praze a poslední době i v povodí Labe. Vrchol nemocnosti je v létě a na podzim. Nejvíce nakaženi jsou důchodci a studenti. „Důchodci proto, že hodně chodí na houby do lesa, kde klíšťata jsou, nebo na vycházky se psy, na které se klíšťata přisají, nebo sami pracují na zahrádce. Studenti se většinou nakazí na táborech nebo při spaní pod širákem,“ uvedl Polanecký. Podle Polaneckého nejlepší ochranou vůči nemoci je očkování. Očkuje se třemi dávkami vakcíny a právě v podzimních měsících je k tomu nejvhodnější doba. Druhá dávka se aplikuje jeden až tři měsíce po první a třetí dávka devět až dvanáct měsíců po druhé dávce. Přeočkování je nutné po třech letech jednou dávkou. Vakcínu nehradí zdravotní pojišťovny, ale téměř všechny na ni přispívají například tím, že třetí dávku hradí. Jedna dávka stojí přibližně 400 korun. Injekci aplikují buď praktičtí lékaři, nebo ji zájemce dostane na hygienické stanici. Vždy je lepší se ale předem informovat, protože někteří lékaři ji nemají. V takovém případě si ji zájemce koupí v lékárně, donese k lékaři a ten mu ji aplikuje.

Václav Pergl, Právo, 11.10.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?