Počet lůžek v nemocnicích loni o procento klesl

9. 3. 2009 9:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet nemocničních lůžek loni v Česku asi o procento poklesl. Koncem roku Česká republika evidovala 192 nemocnic s více než 63.000 lůžky. Z toho zhruba 3,5 procenta tvořila lůžka novorozenecká a asi 11 procent ošetřovatelská lůžka pro následnou péči...


Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Každé nemocniční lůžko se využívalo v průměru 254 dní z roku, což představuje pokles téměř o desetinu oproti roku 2007. Průměrná ošetřovací doba se v nemocnicích zkrátila asi o třetinu dne na zhruba 7,5 dne.

V průběhu roku klesl počet nemocničních lůžek celkem o 399. Lůžka akutní péče klesla o 577, novorozenecká o pět, přestože se podle předběžných údajů v roce 2008 narodilo nejvíce dětí od počátku 90. let, uvedl ÚZIS. Naopak vzrostla lůžková kapacita následné ošetřovatelské péče.

Úbytek lůžek se týkal především oddělení kožního, infekčního, revmatologie a nukleární medicíny. Nárůst zaznamenala hlavně oddělení kardiologie, rehabilitační a intenzivní péče.

Lůžka fakultních nemocnic (11 zařízení) představují asi čtvrtinu z celkového počtu lůžek, nemocnice následné péče (28 zařízení) asi čtyři procenta. Trend převodu krajských nemocnic na obchodní společnosti pokračoval loni v menším rozsahu než v předchozích letech. V roce 2008 se převedly jen tři nemocnice.

Ke konci loňského roku bylo 20 nemocnic řízeno přímo ministerstvem zdravotnictví (téměř 28 procent všech lůžek), 24 zařízení spravováno krajem (téměř 15 procent lůžek), 18 mělo za zřizovatele město nebo obec (6,3 procenta lůžek). Soukromého zřizovatele mělo 122 zařízení (48 procent lůžek), do tohoto počtu je však zahrnuto 51 nemocnic se stoprocentním podílem veřejného majetku (obecního nebo krajského). Pět zařízení připadalo ministerstvům obrany a spravedlnosti (2,3 procenta lůžek).

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?