Počet mladistvých v JAR nakažených HIV se podle výzkumníků snížil

10. 6. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet mladistvých v Jihoafrické republice infikovaných virem HIV se výrazně snížil, což vzbuzuje naději, že se po letech popírání a zanedbávání problému konečně začíná dařit s epidemií bojovat. Ve zprávě to uvedla jihoafrická organizace Human Sciences Research Council...


(HSRC).

„Na konci tunelu je světlo. Je tam skutečné světlo,“ prohlásil k tomu jihoafrický ministr zdravotnictví Aaron Motsoaledi.

Respektovaný odborník Motsoaledi se stal ministrem minulý měsíc a musí bojovat s odkazem, který mu zanechali jeho předchůdci. Bývalá ministryně Manto Tshabalalová-Msimangová propagovala tradiční medicínu a proti AIDS doporučovala červenou řepu a citron. Bývalý prezident Thabo Mbeki zase popíral spojitost mezi HIV a AIDS.

„Bohužel jsme hodně času strávili tím, že jsme bojovali navzájem. Jsem si jistý, že proti sobě přestaneme bojovat a začneme bojovat proti nemoci,“ řekl Motsoaledi. „Doufám, že v dalších několika letech budou výsledky mnohem povzbudivější než dnes.“

Během téměř deseti let zanedbávání se počet nových infekcí HIV vyšplhal až na 1000 denně. Stejný počet lidí na AIDS každých 24 hodin umírá. Podle zprávy HSRC žilo v loňském roce s nákazou asi 5,2 milionu Jihoafričanů, což je nejvíce ze všech zemí světa.

Mezi lety 2002 a 2008 se ale podařilo snížit procento infikovaných dětí ve věku dva až 14 let z 5,6 na 2,5, a to především díky lékům, které zabraňují přenosu viru z matek na jejich děti. Podle průzkumu prováděného na více než 23.000 lidech se mezi lety 2005 až 2008 také snížil výskyt viru u osmnáctiletých, a to dokonce o polovinu na 0,8 procenta.

Nejhůře postiženou skupinou zůstávají i nadále mladé ženy, ve věku mezi 20 a 34 lety je jich nakažena téměř třetina. Muži nejvyššího procenta nakažení dosahují až ve vyšším věku, i proto, že ve věku od 15 do 24 let jich 87 procent používá kondom. Před sedmi lety to bylo o 40 procent méně. Ve stejném období stoupl i počet žen shodného věku, které používají kondom, ze 46 procent na 73 procent.

„Mladí muži se rozhodli, že budou mít hodně sexu s hodně různými lidmi, ale… ujistí se, že budou chráněni,“ říká k tomu Olive Shisanaová z HSRC. Vláda každý rok zdarma rozdává miliony kondomů v rámci kampaně proti AIDS a ministr Motsoaledi již naznačil, že bude ochoten rozpočet na kondomy ještě zvýšit.

Kromě jistých pokroků však dnes zveřejněná zpráva ukazuje i na řadu znepokojujících nedostatků. Mnoho dívek je například odkázáno na soužití se staršími muži, kteří jim kupují potraviny a oblečení. V takovém vztahu jednostranné závislosti se však často dívky nemohou bránit sexu bez ochrany. Dalším negativním trendem je snížení procenta lidí, kteří jsou dobře informováni o prevenci před HIV, ze 66,4 procent v roce 2005 na 44,8 procenta v loňském roce. Řada Jihoafričanů je tak třeba stále přesvědčena o tom, že sex s více partnery nezvyšuje riziko nákazy.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?