Počet mrtvých v Íránu dosáhl čtyřiceti tisíc

31. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
. "V oblasti s 240 tisíci obyvateli bylo postiženo 120 tisíc lidí, z nichž třetina zahynula," prohlásil včera íránský prezident Muhammad Chátámí. Z trosek Bámu se ještě včera, čtyři dny po katastrofě, podařilo vyprostit živou těhotnou ženu...


Z trosek v Bámu ještě včera vyprostili živou těhotnou ženu

TEHERÁN - Při pátečním zemětřesení v Íránu přišlo o život na 40 tisíc lidí. Řekl to včera íránský prezident Muhammad Chátámí. „V oblasti s 240 tisíci obyvateli bylo postiženo 120 tisíc lidí, z nichž třetina zahynula,“ prohlásil. Odmítl v této souvislosti odhady nejmenovaných vysokých představitelů ministerstva vnitra v Teheránu, že o život mohlo přijít až 50 tisíc lidí. „S velkou určitostí ne,“ zdůraznil prezident. Podle oficiálních údajů bylo do včerejšího dne pohřbeno na třicet tisíc mrtvých. Pohroma si vyžádala také desítky tisíc zraněných a na 100 až 150 tisíc lidí zůstalo bez střechy nad hlavou.

Přežila jen malá část

Z trosek Bámu se ještě včera, čtyři dny po katastrofě, podařilo vyprostit živou těhotnou ženu. Informovali o tom íránští záchranáři ve státní televizi IRIB s tím, že celkově byly v Bámu vyproštěny ze sutin na tři tisíce živých lidí. Na třicet záchranářských týmů ze zahraničí, včetně Česka, mezitím ukončilo v Bámu a jeho okolí pátraní po obětech vzhledem k velmi nízké pravděpodobnosti, že by pod sutinami mohl být ještě někdo naživu. Buldozery již začaly zarovnávat trosky domů bez ohledu na to, zda v nich ještě zůstali nějací mrtví či případně živí. Úřady k tomuto rozhodnutí vedly obavy z rozšíření nemocí.

Česká pomoc

Do postiženého regionu se nyní sjíždějí pracovníci humanitárních organizací, aby mapovali situaci a koordinovali materiální a potravinovou pomoc lidem, kteří ztratili domov.

Jen v Bámu je hlášeno na 60 tisíc bezdomovců. Pracovníci humanitárních organizací i přes masívní přísun pomoci ze zahraničí upozorňují na nutnost znásobení tohoto úsilí. „Hlavně v méně přístupných oblastech je hodně lidí bez střechy nad hlavou. V jednom stanu se jich tam tlačí příliš mnoho,“ řekl Rob MacGillivray z britské nevládní organizace, Fondu na záchranu dětí. Včera ráno dorazil do provincie Kermán český vojenský speciál, který na místo dopravil pět tun humanitární pomoci v hodnotě převyšující šest miliónů korun. Šlo o stany, přikrývky, zdravotnický materiál a tablety pro přípravu pitné vody. Mimořádnou pozornost vyžaduje také hygienická situace. Úřady podle íránského tisku znepokojuje, že by rozkládající se těla, z nichž se šíří hnilobný zápach, mohla ležet i vedle kanalizace. Proto je nutné uspíšit dezinfekci všech ohrožených míst. Íránské ministerstvo zdravotnictví dalo některé části Bámu do karantény a zahájilo preventivní hromadné očkování obyvatelstva proti infekcím. Některé obyvatele Bámu, který byl z 80 procent prakticky srovnán se zemí, přiměla katastrofa k opuštění regionu. „Tady je všechno zničené. Beru si věci, které mi zůstaly, a odjíždím do Teheránu,“ prohlásil 24letý Asad Nadžáfí, jemuž zemětřesení zlikvidovalo obchod s auty.

Od pátku 25 dalších záchvěvů půdy

OSN včera vyzvala mezinárodní společenství k další pomoci postiženému Íránu. Podle mezinárodního práva jsou totiž osoby, které zemětřesení přežily, považovány za vysídlence, přičemž každý vysídlenec, který ztratí přístřeší kvůli válce nebo přírodní katastrofě, má právo na nové bezpečné bydlení, zdůraznil zástupce generálního tajemníka OSN pro přesídlence Francis Deng. Připomněl, že íránská vláda nemá zřejmě kapacity, aby zaručila respektování všech těchto práv, a vyzval mezinárodní společenství, aby přispělo na potřeby těm, kdo katastrofu přežili. Šest zemí z oblasti Perského zálivu - Saúdská Arábie, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Katar, Bahrajn a Omán - v pondělí večer přislíbilo pomoc ve výši 400 miliónů dolarů (asi 10,5 mld. Kč). Příspěvky by měly poskytnout také Japonsko, Indie, Mexiko, Thajsko, a dokonce sousední Irák. Seizmologové v postižené oblasti zaregistrovali od pátku již 25 následných záchvěvů půdy a další očekávají. Nepředpokládají však, že by mohly být nebezpečné.

(DPA, BBC, ČTK), Právo, 31.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?