Počet nakažených koronavirem roste, Itálie vyhlašuje karanténu

10. 3. 2020 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Itálie, kde se koronavirem nakazilo celkem 9172 lidí a z toho 463 osob zemřelo, počínaje úterkem vyhlašuje kvůli koronaviru karanténu v celé zemi. Preventivní opatření včetně zdravotnických kontrol na hranicích zavádějí i další státy včetně Polska či Rakouska. Po celém světě se dosud nakazilo více než 112.000 lidí, více než 3800 jich ale nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, podlehlo. Zatímco v Číně, kde nákaza vypukla, počty nově infikovaných klesají, v evropských zemích bilance nakažených roste. Česko má nyní 38 nakažených.


Itálie, která je po Číně nejpostiženější zemí, o víkendu nařídila karanténu pro 16 milionů lidí. Od úterý už bude v karanténě celá 60milionová země na jihu Evropy. "Všichni se musíme něčeho vzdát. Epidemii zvládneme, pokud přijmeme ještě drastičtější opatření k ochraně našich obyvatel, ...celá Itálie se stane ochrannou zónou," prohlásil premiér Giuseppe Conte.

Naopak v Číně se šíření infekce dále zpomaluje, za neděli tento asijský stát oznámil 40 nově potvrzených případů, což je nejméně od 24. ledna. Celkem se od loňského prosince v pevninské Číně nakazilo koronavirem přes 80.000 lidí a více než 3100 lidí nemoci podlehlo. Téměř 60.000 pacientů se ale už uzdravilo. Mírný optimismus vyjádřil také jihokorejský prezident Mun Če-in. Zatímco v minulém týdnu přibývalo denně kolem 500 nakažených, oznámil Soul 165 nových případů.

Čtvrtý je ve světovém srovnání Írán s asi 7160 infikovanými a 240 oběťmi, avšak oficiálně udávané údaje z Teheránu jsou podle některých zdrojů, například BBC, výrazně nižší než skutečnost.

V Německu a Španělsku počet potvrzených případů přesáhl tisíc, ve Francii se vyšplhal na 1412 včetně ministra kultury, v Nizozemsku na 321, v Británii na 319. Rakousko má 112 infikovaných. Roste také bilance obětí: ve Francii na 21, ve Španělsku na 29. Počet lidí nakažených koronavirem vzrostl i v USA, a to na 565. Virus tam přispěl ke smrti 22 lidí.

V souvislosti s rostoucím počtem případů nákazy zpřísňují země opatření proti šíření koronaviru. Británie nařídila 14denní karanténu všem lidem, kteří se vrátí ze severoitalských oblastí v nařízené izolaci. Izrael zavádí povinnou dvoutýdenní domácí karanténu úplně pro všechny, kteří do země přicestují ze zahraničí. Ministr vnitra Arje Deri uvedl, že opatření začne platit pro Izraelce okamžitě a za 72 hodin nebude vstup do Izraele umožněn cizincům, kteří si nebudou schopni zajistit následnou domácí izolaci. Opatření podle médií patrně povede ke zrušení tisíců letů.

Polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil zavedení sanitárních kontrol, zatím na čtyřech dálničních přechodech s Německem a jednom s Českem, ale v dalších dnech budou zavedeny i na dalších přechodech a v přístavech.

Česko namátkové kontroly na deseti hraničních přechodech zavedlo od včerejších 7:00, řidiči při nich dostávají letáky a podrobují se kontrole teploty. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od úterka zakáže návštěvy na lůžkových odděleních v nemocnicích či v domovech seniorů.

Šíření nákazy má značný dopad na světové hospodářství. Akciové trhy ve světě prudce oslabily, ztrátám se nevyhnula žádná významnější burza. Z části je to reakce na šíření koronaviru a bezprecedentní opatření spojená se snahou nákazu zastavit. Tvrdou ránu pak trhům zasadilo rozhodnutí Saúdské Arábie zahájit cenovou válku s Ruskem, které odmítlo přistoupit na požadavek Rijádu snížit společně těžbu ropy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?