Počet obětí cholery na Haiti přesáhl 500

8. 11. 2010 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie cholery na Haiti si vyžádala už více než 500 mrtvých. Vyplývá to podle agentury AFP z aktuální statistiky ministerstva zdravotnictví země, která se stále potýká s následky devastujícího lednového zemětřesení.


Z informací haitského ministerstva zdravotnictví vyplývá, že ke čtvrtku bylo zaznamenáno celkem 501 úmrtí na choleru. V lékařských zařízeních s nákazou leželo 7359 lidí. Ještě den předtím bylo mrtvých evidováno 442 a hospitalizovaných 6742.

Od 20. října, kdy bylo propuknutí epidemie na Haiti zaznamenáno, jí každý den podlehlo v průměru 32 lidí a 404 pacientů denně bylo hospitalizováno, vyplývá z oficiálních statistik.

Místní úřady se obávají, že se cholera bude dále šířit, jelikož statisíce lidí žijí od lednového zemětřesení v provizorních táborech, kde nemají faktický přístup k čisté vodě.

Zárodky cholery se šíří především potravinami a vodními zdroji znečištěnými lidskými výkaly. V případě epidemie se ale cholera může rychle roznášet na rukou lidí nebo jejich obuvi.

Po krátké inkubační době se u nakaženého objeví průjem a zvracení, jež mohou vést k dehydrataci a v případě neléčení i ke smrti. Během čtyř hodin může nemocný ztratit až deset procent své váhy. Pokud je však zajištěna včasná lékařská péče, je cholera poměrně snadno léčitelná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?