Počet obětí cholery na Haiti stoupá, již bezmála 2000 mrtvých

6. 12. 2010 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Dalších 140 lidí zemřelo v posledních dnech na choleru na jihozápadě Haiti. Bilance této nemoci tak stoupla na více než 1880 mrtvých od poloviny října, kdy se na ostrově poprvé objevila, napsala agentura AFP s odvoláním na místní lékaře.


„Zaznamenali jsme zvýšený nárůst úmrtí v komunitách, kde lidé připisují výskyt této nemoci kouzelnictví,“ řekl doktor Duvelson Angello z departementu Grande Anse.

V posledních dnech proto bylo také lynčováno nejméně 14 lidí považovaných za kouzelníky vúdú, které lidi viní, že šíří nemoc speciálním očarovaným prachem.

„V oblasti Grande Anse čelíme kulturnímu problému. Lidé si myslí, že ta nemoc je nadpřirozená, nedodržují zdravotní doporučení a raději se obracejí na přírodní léčitele, kteří jsou ale také nakažení,“ řekl.

Lékaři odhadují, že na Haiti je nyní nakaženo cholerou nejméně 84.000 lidí. Tato nemoc se přitom v zemi dříve nevyskytovala a objevily se dohady, že ji na Haiti mohli zavléct příslušníci mírových jednotek OSN, kteří přijeli z Nepálu. Toto podezření se ovšem neprokázalo.

Haiti postihlo letos v lednu ničivé zemětřesení, které si vyžádalo až 300.000 obětí a o střechu nad hlavou připravilo více než milion obyvatel. Ti stále žijí v přeplněných táborech, kde jsou ideální podmínky pro šíření nemocí včetně cholery.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?