Počet obětí cholery v Zimbabwe přesáhl 1700

7. 1. 2009 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie cholery v africkém Zimbabwe si od srpna vyžádala nejméně 1732 mrtvých. Uvádí se to v nové bilanci, kterou dnes zveřejnilo Oddělení OSN pro humanitární záležitosti (OCHA). Podle tohoto zdroje bylo do pondělí diagnostikováno 34.306 podezřelých případů...


Podle předchozí bilance zveřejněné minulý čtvrtek bylo zjištěno 31.656 případů onemocnění a 1.586 mrtvých.

Humanitární agentura OSN se chystá již týdny na katastrofický scénář, podle něhož může být cholerou postiženo až 60.000 lidí. Obavy jsou o to naléhavější, že v Zimbabwe začíná období dešťů, jež vytváří podmínky pro šíření nemoci.

Podle zimbabwského ministerstva zdravotnictví se nemoc rozšířila už do všech deseti provincií. V zemi se objevují stále nová ohniska infekce, a to přes zahraniční pomoc a snahu mezinárodních humanitárních a zdravotnických organizací šíření nákazy zastavit. Nemoc se objevila i v sousedních státech, jako je Jižní Afrika a Botswana. Světová zdravotnická organizace je vyzvala, aby zvýšily svou přípravu a bdělost.

Nákaza v Zimbabwe, kde se v důsledku hluboké ekonomické a politické krize prakticky zhroutil zdravotnický systém a panuje nedostatek pitné vody, vypukla letos v srpnu. Vládní orgány zmítané bojem o moc a hyperinflací se řešení problému náležitě nevěnovaly. Ministr informací Sikhanyiso Ndlovu dokonce obvinil Západ z úmyslného šíření cholery. Podle něho hlavně Británie a USA na různých místech rozšířily bakterie cholery a antraxu, aby prý proti Zimbabwe mohly vést biologickou válku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?