Počet obětí malárie od roku 2000 klesl o polovinu

9. 12. 2015 8:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet obětí malárie klesl za poslední rok pod půl milionu, což odráží velký pokrok v boji proti této hmyzem přenášené nemoci. Uvedla agentura Reuters. Letos zemřelo na malárii podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 438.000 lidí a přibylo 214 milionů nových případů onemocnění.


Za patnáct let počet úmrtí na malárii ve světě výrazně klesl z asi 839.000 v roce 2000. Pomohla tomu relativně jednoduchá preventivní opatření, zejména sítě proti hmyzu a insekticidy, která zachránila miliony životů a ušetřila miliony dolarů na lékařskou péči, píše se ve zprávě WHO. Více než polovina populace v subsaharské Africe dnes spí pod insekticidy napuštěnými sítěmi, v roce 2000 to byla jen asi dvě procenta.

„V mnoha zemích je ale pokrok v boji s touto nemocí ohrožen, neboť komáři si velmi rychle vytvářejí rezistenci na insekticidy,“ varuje Pedro Alonso, ředitel programu boje s malárii při WHO.

Nejhůře postiženou oblastí je subsaharská Afrika, kde bylo letos zaznamenáno 80 procent případů a zhruba stejné procento úmrtí. Největší úmrtnost je u dětí mladších pěti let, které tvoří dvě třetiny všech úmrtí na malárii. Od roku 2000 se ale podařilo počet dětských obětí v tomto věku snížit o 65 procent.

Malárii přenášejí samičky komára rodu Anopheles. Parazité se množí v červených krvinkách, jež prasknou, což parazitům umožní dostat se do krevního řečiště. K příznakům patří horečka, zimnice, pocení, bolesti kloubů a hlavy, zvracení a křeče.

Na chorobu se aplikují takzvaná antimalarika, která zmírňují příznaky nemoci a zabraňují komplikacím, například neurologickým poškozením. Nejstarším z antimalarik je přírodní chinin, alkaloid z kůry chinovníku.

Dosud neexistuje účinná očkovací látka proti malárii. Jedna ze zkoušených vakcín by podle dosavadních testů mohla částečně chránit po dobu čtyř let; nejúčinnější je pro věkovou skupinu dětí od pěti do 17 měsíců, u nichž dokáže nebezpečí nákazy snížit o polovinu, ve skupině starších dětí je ovšem účinnost jen 27 procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?