Počet obětí nilského viru ve Spojených státech stoupl na 149

17. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie tzv. západonilského viru si od začátku roku ve Spojených státech vyžádala již 149 mrtvých z celkového počtu 6957 nakažených. Nejvíce postižen je stát Colorado, kde chorobě podlehlo 44 lidí z 2170 infikovaných...


WASHINGTON - V sousední Nebrasce evidují 15 mrtvých z 1108 nakažených. Patnáct obětí hlásí rovněž Texas, osm Jižní Dakota a Wyoming, šest úmrtí zaznamenaly New York a Pensylvánie.

Virus se podle údajů amerického centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vyskytl ve 45 amerických státech; průměrný věk nemocných byl 47 let.

Virus se poprvé objevil v roce 1999 v New Yorku, odkud se rozšířil na jih USA. Postupovat směrem na západ začal loni v létě. V roce 2002 měl v USA na svědomí 284 lidských životů, přičemž se jím nakazilo 4156 osob.

Nemoc nejčastěji přenášejí komáři, kteří předtím sáli krev nakažených ptáků. CDC však v minulém roce zaznamenalo i případy kontaminace, k němuž došlo při transplantaci orgánů či krevní transfuzi.

Virus může v některých případech vyvolat smrtelný zánět mozkových blan, většinou k tomu však dochází u méně než jednoho procenta nakažených. Ohroženi jsou především starší lidé.

DÁLE ČTĚTE:

Západonilský virus zabil desítky lidí v USA

Západonilský virus je pravděpodobně přenosný i z matky na plod

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?