Počet obětí ptačí chřipky v Číně stoupl na 16, 77 nakažených

17. 4. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Dva další lidé v Číně zemřeli na nový virus ptačí chřipky, která tak už má 16 potvrzených obětí. Vláda varovala, že počet nakažených virem H7N9, který nyní dosáhl 77, může dál stoupat, napsala agentura Reuters.


Nejnovější oběti byly zaznamenány v komerčním hlavním městě Číny Šanghaji, kde se objevila většina dosud potvrzených případů. Nákaza už ale byla zjištěna i v metropoli Pekingu.

Zdroj nákazy se zatím čínským odborníkům nepodařilo najít. Ceng Kuang, hlavní epidemiolog Čínského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (CDPCC), uvedl, že zhruba 40 procent obětí nebylo v doložitelném kontaktu s živou drůbeží. „Jak se tihle lidé nakazili? To je záhada,“ řekl Ceng místním novinám.

Nadále se ovšem předpokládá, že virus H7N9 se přenáší přímým kontaktem s nakaženou drůbeží. Důkazy přenosu z člověka na člověka podle Světové zdravotnické organizace (WHO) neexistují a doposud se také nákaza neobjevila ani mimo Čínu.

Panika kolem nového kmene ptačí chřipky už přiměla mnoho Číňanů, aby přestali jíst kuřecí maso ze strachu z nákazy. Od objevení zpráv o novém viru zaznamenal čínský drůbežářský sektor rekordní ztrátu převyšující deset miliard jüanů (asi 32 miliard korun).

Infekce novým virem byla poprvé oficiálně potvrzena v březnu ve východní Číně. Úřady poté nařídily rozsáhlé vybíjení drůbeže a zákaz obchodu s živými ptáky v řadě měst, včetně finanční metropole Číny Šanghaje. V posledních dnech byla nákaza registrována i v Pekingu a v centrální provincii Che-nan.

Zdravotníci se obávají, že se virus H7N9 začne chovat jako jeho známější příbuzný H5N1. Ten v roce 2003 začal decimovat drůbež v Asii a usmrtil ve světě 360 lidí, kteří většinou přišli do přímého kontaktu s infikovanými ptáky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?