Počet obézních Američanů se opět meziročně zvýšil

30. 6. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet obézních Američanů se opět meziročně zvýšil. Nadváhu má v současnosti už 25 procent dospělých, problém je nejpalčivější v jižní části Spojených států. Uvádí to studie neziskové skupiny Trust for America's Health (Nadace pro zdraví Ameriky), ze které citovala agentura Reuters.


Míra obezity vzrostla proti loňsku ve 28 z 50 amerických států a poklesla pouze ve federálním distriktu Washington D.C. Deset z 11 států s nejvyšší mírou obezity je na jihu USA. Žebříček vede už šestým rokem Mississippi, kde má nadváhu podle letošních údajů 33,8 procenta dospělých.

„Obezita je jednou z největších výzev v oblasti veřejného zdraví, kterým Amerika kdy čelila,“ řekl ředitel Trust for America's Health Jeffrey Levi. Podotkl také, že američtí představitelé se sice snaží proti nadváze něco dělat, ale většina lidí na jejich výzvy nereaguje.

Míra nadváhy se liší podle jednotlivých etnických skupin i podle sociální situace. Studie ukázala, že hispánci a černoši jsou obéznější než běloši. Výzkum také uvedl, že nadváhu má 35 procent lidí s menším příjmem než 15.000 dolarů (317.000 korun) ročně, ale jen 24 procent lidí s platem vyšším než 50.000 dolarů (milion korun) ročně.

Obezita přitom představuje značné zdravotní riziko. Lidem s nadváhou hrozí ve větší míře, že se u nich rozvinou srdeční onemocnění nebo cukrovka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?