Počet výjezdů jihočeských záchranářů v prvním pololetí vzrostl

24. 7. 2012 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet výjezdů jihočeských záchranářů v prvním pololetí meziročně výrazně narostl. Zatímco loni během prvních šesti měsíců zasahovali u 29.481 případů, letos to za stejnou dobu bylo 32.598 událostí, řekla ČTK mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková.


„Nejčastěji jsme vyjížděli k případům náhlého zhoršení zdravotního stavu starších a chronicky nemocných pacientů,“ uvedla. Druhou nejpočetnější skupinu tvořily zásahy u úrazů. Záchranáři v prvním pololetí v regionu pomáhali u 1172 dopravních nehod.

Ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý opakuje, že nárůst výjezdů způsobuje několik stálých faktorů. Například často prý jde o jistou pohodlnost pacientů, kteří si místo toho, aby osobně navštívili lékaře, zavolají sanitku. „Je to pro ty lidi zkrátka jednodušší,“ řekl Slabý před časem.

Více než třetinu výjezdů z celého kraje zaznamenali záchranáři v prvním pololetí na Českobudějovicku. To je podle Slabého také další dlouholetá tradice. „Jedná se o nejhustěji zalidněnou lokalitu s nejvyšším počtem obyvatel. Z toho potom ten vysoký počet výjezdů logicky vyplývá,“ uvedl Slabý.

Jihočeská záchranná služba má 27 výjezdových základen. Zatím poslední přibyla letos v dubnu ve Vacově na Prachaticku. „Přes den v kraji pracuje 48 výjezdových posádek, v noci jich je 40. Provoz je od 1. února 2012 nově řízen jediným operačním střediskem, které sídlí v Českých Budějovicích,“ uvedla Kafková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?